Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 1/2009 [favorite_button]

Ten geleide: Klimaat en duurzaamheid

Simone van der Burg en Erik Heijerman

Klimaatverandering is hot. Maar de meningen van wetenschappers en politici hierover verschillen enorm. Sommige wetenschappers beweren dat het helemaal niet mogelijk is om vast te stellen dat het klimaat verandert door toedoen van de mens; anderen zeggen juist dat het onzinnig is om de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat te negeren. Wie heeft er gelijk? Hoe moeten we met de onzekerheid hierover omgaan? En nog zo’n vraag: wat is eigenlijk ‘duurzaam’? De term ‘duurzaam’ lijkt te pas en te onpas gebruikt te worden. Hoe moeten we ons politiek, cultureel en in het persoonlijke leven tot klimaatverandering en duurzaamheid verhouden?

Deze vragen staan centraal in dit themanummer over klimaat en duurzaamheid, dat begint met een methodologische inleiding op de problematiek door de gastredacteur van dit themanummer Arthur Petersen. Kunnen we de grenzen van het aardsysteem(het klimaat systeem en de biodiversiteit) kennen, en in hoeverre is dat het geval? Wat impliceert dat voor het vaststellen van de risico’s voor de toekomst? En wat zouden we kunnen verstaan onder een ‘goed leven’, waarin duurzaam wordt geleefd? Daarover bestaan heel verschillende meningen: de één is uitgesproken conservatief en wil het klimaat en de biodiversiteit zo houden als zij zijn, de ander accepteert verandering als een vanzelfsprekend onderdeel van natuur en cultuur. Deze verschillende opvattingen zorgen voor conflicterende visies op hoe mensen zouden moeten leven en hoe we politiek en cultureel met klimaatverandering zouden moeten omgaan.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden