Home Studiedag 2024 | Stichting Ritus en Tempelbouw
Advertorial

Studiedag 2024 | Stichting Ritus en Tempelbouw

De Stichting Ritus en Tempelbouw nodigt u van harte uit deel te nemen aan de Studiedag op zaterdag 28 september 2024 met als thema: Koninklijke Kunst in Leiderschap.

26 augustus 2024

Ritus en Tempelbouw Koninklijke Kunst in Leiderschap Studiedag 2024

De Stichting Ritus en Tempelbouw nodigt u van harte uit deel te nemen aan de Studiedag op zaterdag 28 september 2024 met als thema: Koninklijke Kunst in Leiderschap.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Elk jaar organiseert Stichting Ritus en Tempelbouw de goed bezochte Studiedag, die zich richt op maatschappelijk relevante en uitdagende vraagstukken, verbonden met thema’s uit de Vrijmetselarij. In voorgaande jaren hebben we inspirerende thema’s verkend zoals ‘Schoonheid en het sublieme’, ‘Initiatie een vernieuwende ervaring’, en ‘De geheimen van het Labyrint’. Dit jaar staat in het teken van ‘Koninklijke Kunst in Leiderschap’.

Deze dag is open voor vrijmetselaren en belangstellenden.

Thema van 2024: Koninklijke Kunst in Leiderschap

Dit jaar verwelkomt de Stichting drie inspirerende schrijvers/sprekers: Erika Vercammen, Geert Kimpen en Jan Roelofs. Zij zullen ons – ieder op eigen wijze – meenemen in hun perspectieven op leiderschap, met een focus op zowel mannelijke als vrouwelijke archetypen. We onderzoeken vervolgens voor onszelf hoe deze archetypen bijdragen aan onze persoonlijke en professionele ontwikkeling in een wereld vol complexe uitdagingen.

Programma

Meer inzicht in mannelijke en vrouwelijke archetypen: ontdek hoe deze archetypen in ieder van ons aanwezig zijn en hoe ze in balans kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Met een inbreng van:

  • Geert Kimpen vertelt over het leven van Maria Magdalena en geeft zo bouwstenen voor de vrouwelijke archetypes;
  • Jan Roelofs over mannenwerk met bouwstenen voor de mannelijke archetypes, mede gebaseerd op het boek Terugkeer naar de Koning van zijn collega Ton van der Kroon;
  • Erika Vercammen met een reflectie op mannelijke en vrouwelijke archetypen in de Koninklijke Kunst.

Afsluitend zal er een interactieve dialoog zijn met de sprekers en de zaal, onder inspirerende begeleiding van gespreksleider Chantal Suissa.

Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de getalenteerde Danielle Bourne, die ons zal inspireren met piano en zang.

Waarom dit thema?

In een veranderende wereld vol complexe uitdagingen vraagt het vinden van creatieve out-of-the-box oplossingen een breder perspectief, een breder bewustzijn, dan we vaak gewoon zijn aan te nemen. Het vraagt ook om samenwerking over grenzen heen; over grenzen tussen oudere en jongere generaties, landen, bevolkingsgroepen, man-vrouw, enzovoort.

Dat stelt hoge eisen aan het ontwikkelen van vaardigheden in het kunnen omgaan met onzekerheid, complexiteit en conflict. Maar bovenal vraagt het om leiderschap dat diep geworteld is zowel zelfbewustzijn als omgevingsbewustzijn. Wellicht een van de belangrijkste eerste treden in de ontwikkeltrap van leiderschap begint met het vermogen jezelf te kennen en te leiden. Het begint met een reis naar zelfbewustzijn en innerlijke groei, het onder ogen zien van je eigen pijn en het aanboren en versterken van innerlijke kracht. Een breder bewustzijn en innerlijke kracht gaan tot steun zijn in het leren omgaan met de al genoemde onzekerheid, complexiteit en conflict.

In deze innerlijke reis naar zelfbewustzijn en leiderschap spelen – naast vele andere aspecten – het mannelijke en het vrouwelijke archetype een essentiële rol. Beide archetypen belichamen diverse kwaliteiten en kracht. Het mannelijke archetype wordt traditioneel geassocieerd met daadkracht, rationaliteit en doelgerichtheid, terwijl bij het vrouwelijke archetype vaak overgave, intuïtie, zorgzaamheid en verbinding worden genoemd. Echter, binnen ieder van ons bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke elementen die voortdurend in wisselwerking zijn. Het is van cruciaal belang te erkennen dat er bijvoorbeeld ook vrouwelijke daadkracht en mannelijke overgave bestaat. Vrouwelijke daadkracht komt tot uiting in creativiteit, zorg en intuïtieve beslissingen nemen, terwijl mannelijke overgave zichtbaar wordt in het vermogen om te luisteren, te ondersteunen, een veilige omgeving te bieden en te dienen.

Gegeven deze archetypen is het essentieel dat zowel mannen als vrouwen zichzelf en daarmee hun leiderschap in alle facetten kunnen ontwikkelen, voorbij de traditionele mannelijke en vrouwelijke opvattingen, zodat we een divers spectrum aan leiderschapsvormen kunnen inzetten, gericht op een duurzame toekomst voor ons en onze kinderen.

Op reis naar ‘Ken uzelve’

Vrijmetselarij biedt een diepgaand palet aan mogelijkheden om deze reis aan te gaan. De spreuk boven de poort – ‘Ken uzelve’ – herinnert ons eraan dat zelfkennis essentieel is bij het betreden van de loge. De arbeid in de loge biedt ons groei en zelfontdekking. Vrijmetselarij biedt ons daartoe:

  1. Een weg naar binnen in onszelf, via symbolen, rituelen en inwijdingen om het bewustzijn en menselijke potentieel te vergroten.
  2. Een veilige omgeving voor persoonlijke groei en leiderschapsontwikkeling, te vervullen in diverse rollen binnen de loge.
  3. Een weg naar buiten om met verhoogd bewustzijn en potentieel anderen te inspireren en ervaringen terug te brengen naar de loge.

De vrijmetselarij bestaat in al zijn vormen driehonderd jaar en heeft een nog oudere geschiedenis. Hoewel vrijmetselarij (vooral in Nederland) oorspronkelijk alleen toegankelijk was voor mannen, neemt het aandeel vrouwen toe. Naast specifieke loges voor mannen, krijgen vrouwen steeds meer mogelijkheden om deel te nemen aan vrijmetselarij, zowel in gemengde loges als in loges voor vrouwen. Hiermee wordt de vrijmetselarij een betere afspiegeling van de samenleving.

Inspirerende perspectieven

Tegen bovengenoemde achtergrond willen we tijdens deze studiedag enkele inspirerende perspectieven bieden op het gebied van vrouwelijke en mannelijke archetypen. Het doel van de dag is niet om politiek te bedrijven. Evenmin is het doel om het mannelijke archetype tegenover het vrouwelijke archetype te stellen en daar morele oordelen over te vellen. Ook willen we niet vervallen in banaliteiten.

De studiedag richt zich op studie, vergelijking en nuance van twee diepgaande en bovenal intense inwijdingswegen – een loopt via het mannelijke en een via het vrouwelijke – die niet zozeer met het verstand als wel met het hart mogen worden ervaren en begrepen. Een dag dus waarbij iedereen zich thuis en welkom mag voelen.

We nodigen u van harte uit om met aandacht, openheid en respect verschillende perspectieven van de sprekers te verkennen, inspiratie op te doen, open gesprekken te voeren en mogelijk nieuwe wegen en richtingen te ontdekken voor een betere wereld. Kom met een open geest en een bereidheid om te leren en te groeien. Samen kunnen we nieuwe perspectieven ontdekken en zo bijdragen aan een betere wereld.

Aanmelden

Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen op zaterdag 28 september voor een dag vol inspiratie, reflectie en groei. De dag is inclusief lunch en borrel. De entreeprijs is 70 euro. Voor meer informatie en om u aan te melden bezoekt u onze website: www.studiedag.ritusentempelbouw.nl.

Info

Wanneer: Zaterdag 28 september 2024, van 9.30 tot 17.00 uur
Waar: Antropia Driebergen
Prijs: € 70,- inclusief lunch en borrel

Sprekers

Geert Kimpen – Maria Magdalena als Archetype

Geert Kimpen is auteur en theatermaker, die doorbrak met zijn debuut De kabbalist, dat meer dan 100.000 keer verkocht werd. In zijn tweede roman De geheime Newton dook hij in het esoterische leven van Isaac Newton en beschrijft onder meer levendig de geheime genootschappen waar Newton lid van was en leidden tot de uiteindelijke oprichting van de vrijmetselarij. In zijn laatste roman Ik, Maria Magdalena, volgen we Maria op haar reis na de kruisiging van Jezus.

Jan Roelofs – Terugkeer naar de Koning

Jan Roelofs heeft zijn leven lang de boterham met de pen verdiend. Opgeleid als journalist en jurist in Utrecht werkte hij eerst in de dagbladjournalistiek en daarna in de wereld van reclame en PR. Toen hij halverwege de dertig was klopte het thema ‘spiritualiteit en zingeving’ bij hem aan. Vele jaren lang vond hij daarvoor een basis in het Padwerk, waar hij ook een boek over schreef: De Padwerk Reisgids, waarvan een vertaling in de Verenigde Staten en China verscheen. Zijn tweede boek, dat in 2011 uitkwam, ging over de Nederlandse identiteit: Koopman, Dominee, Kunstenaar. In zijn lezing gaat Jan onder andere in op het boek Terugkeer van de Koning. Het boek vertelt acht koningsverhalen over de beproevingen en uitdagingen die iedere man in zijn leven tegenkomt.

Erika Vercammen – Reflectie op beide archetypen

Erika Vercammen studeerde eind jaren zestig af als germanist aan de Rijksuniversiteit Gent, waar filosofen en dichters als Albert Musil en Ingeborg Bachmann haar inspireerden.

Na haar scheiding en de zorg voor haar kinderen, kwam Erika in aanraking met de vrijmetselarij. De inwijding was een emotionele ervaring, en ze herkende onder haar nieuwe broeders en zusters ook oude collega’s en haar gewaardeerde professor Leo Apostel. De warmte van de loge sprak haar aan, hoewel ze ook de dualiteit van vrije meningsuiting versus hiërarchische structuur ervoer.

Door deze nieuwe manier van kijken opende Erika zich voor concepten als ziel, mythische verbeelding en spirituele dimensie. Ze verbond zich opnieuw met oude cultuurscheppende verhalen van metafysische dichters, existentiële filosofen en mystici, een wereld die ze eerder terzijde had geschoven. Met haar decennia lange ervaring als redenaar zal Erika Vercammen, mede gebaseerd op de lezingen van Geert Kimpen en Jan Roelofs, als een ware Redenaar, haar visie delen op het mannelijke en vrouwelijke archetype in leiderschap binnen onze Koninklijke Kunst.

Stichting Ritus en Tempelbouw

Stichting Ritus en Tempelbouw heeft als onafhankelijke stichting tot doel een podium te bieden voor inspiratie, ontmoeting en studie over vrijmetselarij bedoeld voor alle vrijmetselaren en weefsters. Met aandacht voor aspecten als geschiedenis, kunst, cultuur, ritualistiek & symboliek, mystiek & esoterie, actuele ontwikkelingen en maatschappelijke betekenis. De stichting heeft bijna 2000 deelnemers, mannen en vrouwen, vrijmetselaren en weefsters uit Nederland, België en overzeese gebiedsdelen vanuit een diversiteit van obediënties en loges.

De kern van de organisatie van de Stichting Ritus en Tempelbouw vormt een grote (en groeiende) groep actieve vrijmetselaren, die met veel betrokkenheid en enthousiasme hun creatieve bijdragen leveren en daarin samenwerken over de grenzen heen: schrijvers, kunstenaars, theatermakers, hoogleraren, filosofen, workshopbouwers, zoekers, enzovoort. Met hulp van deze inzet verzorgt de Stichting (en haar voorgangers sinds begin 1900) een uitgeverij, webwinkel, tijdschrift Thoth, een database met 100 jaar artikelen en teksten uitgegeven in eigen beheer en een scala aan activiteiten en ontmoetingen in Nederland en België, zoals  de jaarlijkse Studiedag, Rituelendag, Ambulant Atelier, bijdragen aan de zaterdaglezingen in Gent, Ontmoetingsdagen en het Collegium Masonicum.