Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 3/2018

Stemmen van Marokkaanse vrouwen

Feminisme in Marokko is volgens sommigen per definitie een vorm van neoliberalisme, stelt Karen Vintges. Ze gaat in op het onderscheid tussen een opgelegd staatsfeminisme en een kritisch feminisme. Daarbij komen ook de ervaringen van Marokkaanse en Marokkaans-Nederlandse vrouwen aan bod. 

Volgens Nancy Fraser is het feminisme vandaag de dag ingelijfd door een neoliberale vrijemarkteconomie die nieuwe vormen van ongelijkheid met zich meebrengt, namelijk die tussen de winnaars en verliezers van een mondiale ratrace. In een baanbrekend artikel, getiteld ‘How feminism became capitalism’s handmaiden – and how to reclaim it’ (Fraser 2013) stelt zij dat het feminisme startte als een maatschappijkritische beweging die maatschappelijke solidariteit, rechtvaardigheid en vrijheid – in de vorm van basisdemocratie – vooropstelde. Maar feminisme vandaag de dag is volgens Fraser verworden tot een programma dat alle nadruk legt op de ontwikkeling van vrouwen tot een autonoom individu dat persoonlijk succes nastreeft, met als hoogste ideaal het vrouwelijke ondernemerschap. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden