Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2012

Op de snijtafel van Descartes

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

Ben ik mijn lichaam? Ben ik mijn geest? Pas op de operatietafel begreep Maarten Meester de filosofie van Descartes.

Pas op de snijtafel van de arts die mij zou steriliseren, begon ik iets van Descartes’ Over de methode te begrijpen. Daarvoor had ik docenten horen vertellen dat zijn ‘Cogito, ergo sum’ de moderne wijsbegeerte had ingeluid. Ik had de passage waarin de Franse denker tot zijn ‘Ik denk, dus ik ben’ komt meermalen gelezen. Op zoek naar zekere kennis nam hij ‘het besluit om te doen alsof alles wat mij ooit voor de geest was gekomen, niet meer waarheid bevatte dan een bedrieglijke droom. […] terwijl ik aldus wilde denken dat alles onwaar was, kon het niet anders dan dat ik, die dat dacht, iets ben.’ Ik had tientallen interpretaties van deze woorden tot me genomen. Voor een boek waaraan ik werkte, had ik in de wachtkamer nog een deel van Over de methode herlezen.

Verder lezen?
Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.