Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2021

Slapende personen

Monica Meijsing

Zijn we verantwoordelijk als we een misdaad begaan terwijl we slapen? Om die vraag te beantwoorden moeten we volgens Monica Meijsing eerst weten wat een persoon is. Het is nog maar de vraag of slapende personen wel zichzelf zijn.

Soms doen mensen vreemde dingen terwijl ze slapen, zoals slaapwandelen. Daarbij kunnen ze zichzelf verwonden of dingen beschadigen. Achteraf kunnen ze zich daar dan niets van herinneren en we houden zulke mensen doorgaans niet verantwoordelijk voor wat ze in hun slaap uitspoken. Maar wat als iemand tijdens zijn slaap een serieuze of zelfs weerzinwekkende misdaad begaat?

In 2008 werd er in België iemand aangeklaagd voor een zwaar misdrijf. De dader beweerde pas achteraf wakker te zijn geworden en zelf diep geschokt te zijn door zijn daad. Hij zou lijden aan een slaapstoornis. In eerste instantie ging de rechtbank mee in zijn verhaal en werd hij vrijgesproken. Maar ofschoon de aandoening echt bestaat en uitvoerig in de literatuur is beschreven, twijfelden experts of de man deze aandoening wel echt heeft. In hoger beroep werd hij alsnog veroordeeld (De Morgen, 11-02-2011). Deze zaak roept een aantal interessante filosofische vragen op. De hoofdvraag is hier: was de man verantwoordelijk voor zijn daad of niet? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst een aantal andere vragen bespreken. De eerste vraag is: wie is de dader? Omdat deze man zich niet bewust was van wat hij deed, kunnen we hem misschien niet als persoon verantwoordelijk houden. Een tweede vraag die hieruit voortvloeit is: bestaan er slapende personen? We weten natuurlijk dat mensen vaak slapen, maar bij personen is dat problematisch. En de derde vraag is: wat zijn personen eigenlijk precies?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden