Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

donderdag 20 februari 2020

Shortlist Socratesbeker 2020

Tim Miechels

De shortlist voor de Socratesbeker 2020 is bekend. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het prikkelendste en meest urgente Nederlandstalige filosofieboek.


De uitreiking van de Socratesbeker 2020 vindt plaats op zondag 5 april 2020 in SPUI25 te Amsterdam. De genomineerden zijn Thijs Lijster, Donald Loose, Eva Meijer, Haroon Sheikh en Peter Venmans.

Thijs Lijster – Kijken, denken, proeven. Essays over kunst, kritiek en filosofie

In Kijken, denken, proeven roept Thijs Lijster op tot een nieuwe vorm van kunstkritiek. In plaats van te denken over kunst, moeten we het kunstwerk beschouwen als denkbeeld. Lijster verbindt kunstwerken als de schedel vol diamanten van Damien Hirst en Van Goghs schilderij van een paar oude schoenen aan denkers als Michel de Montaigne en Walter Benjamin. Lees hier onze recensie van het boek.

Donald Loose – Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant

Vriendschap speelt een belangrijke rol in de praktische filosofie van Kant. Zijn ideeën over vriendschap schetsen een minder streng beeld van de Duitse denker dan we van zijn ethische beschouwingen gewend zijn. Donald Loose contrastreert Kants ideeën met die van onder meer Aristoteles, Schiller en Ricoeur. Zo ontstaat een compleet beeld van Kants opvattingen over vriendschap.

Eva Meijer – De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie

Wat betekent het om depressief te zijn? In De grenzen van mijn taal gebruikt filosoof Eva Meijer haar eigen ervaringen met depressie om het fenomeen te onderzoeken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de taal. Is een ervaring van depressie wel te vangen in woorden? ‘Taal leent zich ervoor om anderen inzicht te geven in je innerlijke wereld, maar houdt anderen ook op afstand.’ Lees hier een interview met Eva Meijer.

Haroon Sheikh – Hydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën

Hydropolitiek is Haroon Sheikhs alternatief voor de term geopolitiek. Met deze nieuwe term wil hij de geografische aandacht verleggen naar de zee. De verbindingen en scheidslijnen op het water bieden een nieuw perspectief op de politieke verhoudingen op het land. De stijgende zeespiegel de politieke verhoudingen indringend zal veranderen. Lees hier een interview met Haroon Sheikh.

Peter Venmans – Discretie. Essay over een vergeten deugd

Volgens Peter Venmans leven we in een tijd van helderheid en transparantie. We delen heel gemakkelijk persoonlijke informatie en verwachten dat ook van de ander. In Discretie houdt Venmans een pleidooi voor terughoudendheid. Door niet meteen al je kaarten op tafel te leggen schep je een veilige tussenruimte tussen jezelf en de ander. Lees hier onze recensie van het boek.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars zijn Ad Verbrugge, Govert Buijs, Jelle van Baardewijk, Kees Vuyk, Marjan Slob met Hersenbeest, René ten Bos, Wouter Kusters, Jan Bransen, Paul van Tongeren, Coen Simon en Hans Achterhuis.