Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 10 juli 2020

Shortlist Hypatia-prijs 2020

Tim Miechels

De shortlist voor de Hypatia-prijs is bekend. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan het meest prikkelende en actuele Nederlandstalige filosofieboek geschreven door een vrouw.

De genomineerden voor de Hypatia-prijs 2020 zijn Katleen Gabriels, Joke Hermsen, Monica Meijsing, Renée van Riessen en Ingrid Robeyns. De prijs wordt op 3 oktober uitgereikt door de Vlaams-Nederlandse Society for Women in Philosophy. Hieronder de genomineerden op een rij.

Regels voor Robots. Ethiek in tijden van AI van Katleen Gabriels

In Regels voor Robots bespreekt universitair docent moraalfilosofie Katleen Gabriels de ethische vragen en richtlijnen voor ontwerpers van robots. Nu robots en kunstmatige intelligentie, met algoritmes en stofzuigerrobots, een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven moet de ontwerper niet alleen technische maar ook ethische vraagstukken oplossen.

Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt van Joke Hermsen

In Het tij keren bespreekt schrijfster en essayiste Joke Hermsen de kritische filosofie van politiek denkers Hannah Arendt en Rosa Luxemburg. Ze vraagt zich daarbij af wat de inzichten van deze filosofen kunnen bijdragen aan de overgang naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving.  ‘Politieke kwesties zijn te serieus om alleen aan politici te worden overgelaten’, citeert Hermsen Arendt. Politiek, benadrukt ze, is een zaak van ons allemaal.

Waar was ik toen ik er nog niet was? Een filosofie van persoon en identiteit van Monica Meijsing

In Waar was ik toen ik er nog niet was gaat universitair docent filosofie Monica Meijssing in op onze intuïties over identiteit. Hoewel we geneigd zijn ons met het geestelijke te identificeren, zijn we volgens Meijsing door en door lichamelijke wezens. Ben ik mijn lichaam, of ben ik mijn geest? Waar ben ik als ik slaap, of als ik langere tijd buiten bewustzijn ben, bijvoorbeeld tijdens narcose of in coma?

Van zichzelf bevrijd. Levinas over het raadsel van de nabijheid van Renée van Riessen

In Van zichzelf bevrijd laat filosofe en dichteres Renée van Riessen het denken van Emmanuel Levinas los op onze opvattingen over nabijheid en naastenliefde. En concludeert dat onze relaties met familieleden, partners, collega’s en vrienden niet alleen vormen wie we zijn, maar ons ook kunnen bevrijden.

Rijkdom. Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord? van Ingrid Robeyns

In Rijkdom bespreekt hoogleraar ethiek van instituties Ingrid Robeyns aan de hand van Aristoteles’ Politica de grenzen aan de hoeveelheid ongelijkheid die een maatschappij kan verdragen. Nog steeds worden de inkomensverschillen wereldwijd groter. Zo was Jeff Bezos in 2018 de eerste mens met een vermogen van meer dan een miljard dollar en verdiende de topman van Coca-Cola 427 keer zoveel als de laagstbetaalde werknemer van het bedrijf. Met Aristoteles haalt Robeyns verrassend uit naar vele vastgeroeste aannames van de vrije markt.