Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 10/2014

Schijnoverwinning

René Boomkens

Vijftig jaar geleden verscheen De eendimensionale mens van Herbert Marcuse, de bijbel van de alternatieve beweging. Veel waarden van de hippies, bohemiens en studenten uit die tijd zijn inmiddels overgenomen door het bedrijfsleven. Dat was precies wat Marcuse voorspelde en wat hij niet wilde.

Het is opvallend dat De eendimensionale mens, dat een ware cultstatus verwierf in de jaren zestig, tot nog toe geen feestelijke herdruk beleefde en vrijwel nergens in de pers is ‘herdacht’. Het lijkt erop dat het charisma en de impact van het boek tegelijk met de rebellie en verbeeldingskracht van ‘mei ’68’ zijn vervluchtigd, net als het existentialisme van Sartre en Beauvoir. Toch heeft Herbert Marcuse richting en motivatie gegeven aan de culturele rebellie van de late jaren zestig. Dat is zijn filosofische en activistische verdienste. Die zou je samen met de gevolgen van de rebellie inmiddels kunnen bijzetten in het archief van de moderne geschiedenis. Maar dat zou weinig recht doen aan die uiterst cruciale periode, die haar stempel heeft gedrukt op de westerse cultuur en het westerse zelfbewustzijn, en vervolgens ook op de mondiale cultuur. Juist daarin kunnen we een verklaring vinden waarom Marcuses boek is vergeten. Immers, door de culturele rebellie van de jaren zestig is alles radicaal veranderd, zonder dat er iets is veranderd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden