Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 26 maart 2021

Ronald van Raak benoemd tot hoogleraar ‘Erasmiaanse waarden’

Tim Miechels

SP-politicus Ronald van Raak is benoemd tot hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij keert met deze aanstelling terug naar de faculteit waar hij ooit zelf filosofie studeerde.

Officieel is Ronald Van Raak nog een paar dagen Kamerlid voor de SP, maar vandaag maakt de Erasmus Universiteit in Rotterdam vast zijn nieuwe aanstelling bekend. Als hoogleraar op de nieuwe leerstoel ‘Erasmiaanse waarden’ gaat hij zich bezighouden met vragen als: ‘Waar ligt de grens van de academische vrijheid? Wat mag de invloed zijn van de commercie op het onderzoek? Waarom is wetenschap méér dan een mening?’ Voor de antwoorden op deze vragen zoekt hij inspiratie bij Erasmus ‘en de waarden waar deze grote Europese denker nog altijd voor staat.’

Ronald van Raak (1969) studeerde filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het conservatisme. Hij is lid van de Socialistische Partij (SP) en kwam in 2003 in de Eerste Kamer. Sinds 2006 is hij Tweede Kamerlid. Hij schreef columns voor The Post Online en heeft meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder Op zoek naar de vrijheid. Een filosoof in de politiek uit 2012.

Erno Eskens interviewde Ronald van Raak over abstract denken, academische filosofie en waarom politici blind blijven voor hun eigen ideologie. Lees hier het interview.