Home René Gude

René Gude

Door Daan Roovers op 23 april 2015

Cover van 05-2015
05-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Ik was maar net terug van het bezoek aan de ark, waar René Gude die avond ervoor was gestorven, toen de NOS-redactie belde. Of ik in het Achtuurjournaal wilde reageren op zijn dood. Een half uurtje daarvoor, toen ik nog op de pont stond, had het Radio 1-journaal al gebeld voor de uitzending van 13.00 uur.  Het overlijden van René – voor mij niet alleen een collega maar ook een heel dierbare vriend – op 13 maart was groot nieuws. Niet verwonderlijk misschien omdat zijn weg ernaar toe ook in de media te volgen was. Via Wim Brands, Theo Maassen, De Wereld Draait Door en De Kist trof hij met zijn moedige en realistische manier van spreken over de dood duizenden mensen recht in hun ziel.
 
Mijn geschiedenis met René gaat al veel verder terug. In 1995 solliciteerde ik naar de – destijds nog vrijwillige functie – van eindredacteur bij Filosofie Magazine. Ik zat tegenover Erno Eskens en René, en het was volkomen duidelijk dat wij drieën ergens aan zouden beginnen waarvan we wel het doel bepaald hadden, maar niet de weg waarlangs: wij zouden heel Nederland winnen voor de filosofie… Er zijn heel wat manjaren overheen gegaan voordat we de eerste zichtbare resultaten boekten, maar wat hielp in deze langjarige verbondenheid was dat wij een aantal bijzondere liefhebberijen deelden. We reden eens in een autootje naar Frankrijk voor een werk-vakantieweekje met twee omvangrijke verzamelde werken in onze achterbak: het volledige oeuvre van Schopenhauer en dat van de Zangeres zonder Naam.
 
En nu, twintig jaar later, is er veel bereikt. Filosofie is een vanzelfsprekend onderdeel van onze cultuur geworden: bij DWDD, in elke krant en in het 8-uur journaal. Maar onze grote inspirator René Gude is er niet meer. Deze speciale editie van Filosofie Magazine is een eerbetoon aan hem. René zou enorm genoten zou hebben van de grote belangstelling voor zijn dood, dat weet ik zeker, maar nog meer van al die aandacht voor de filosofie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer