Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

In het voetspoor van Friedrich Nietzsche

7-daagse Filosofiereis Zwitserland

Van 23 t/m 29 augustus 2014 organiseert Filosofie Magazine een 7-daagse filosofiereis naar Zwitserland onder leiding van prof. dr. Paul van Tongeren.

Schrijf u in voor deze reis

In het voetspoor van Friedrich Nietzsche

De filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) verbleef gedurende zijn leven bij voorkeur op plaatsen die de beste condities boden voor zijn zwakke gezondheid. Een van zijn favoriete plekken was Sils-Maria in het Zwitserse Ober-Engadin. Nietzsche verbleef er vanaf 1881 vrijwel elk jaar een aantal maanden, steeds tussen juni en oktober.

Uw reisleider, prof. dr. Paul van Tongeren, geeft tijdens de reis colleges over de ontwikkeling van Nietzsches denken. Van zijn vroege cultuur-kritische teksten tot aan de geschriften die ontstonden kort voordat hij aan de waanzin ten prooi viel. Omdat Nietzsche een fervent wandelaar was, maken we op verschillende plaatsen mooie wandelingen. Het is een bijzondere ervaring om gedachten van de filosoof te lezen in het landschap waarin ze ontstonden.
 
PROGRAMMA

dag 1, za 23-08
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bazel. Hier bezoeken we de oude universiteit en kunnen we zien waar Nietzsche werkte en waar hij zijn oratie over ‘de wedstrijd van Homerus’ hield en waar hij de beroemde voordrachten ‘over de toekomst van onze onderwijsinstellingen’ gaf. Verder maken we een kleine rondwandeling door deze mooie stad, waarbij we ook langs plaatsen komen waar Nietzsche heeft gewoond en gewerkt. Aansluitend transfer naar de accommodatie in Sils-Maria, waar we de rest van de reis verblijven. Tijdens de rit geeft Paul van Tongeren een korte biografische inleiding.

Welkomstdiner.
 
dag 2, zo 24-08
’s Ochtends cursus in de bibliotheek van het hotel.
 
Cursusdag 1: Van klassiek filoloog tot filosofisch cultuurcriticus
 
Korte beschrijving:
Nietzsche wordt op jonge leeftijd benoemd als hoogleraar klassieke filologie. Hoewel hij zeer veel tijd steekt in de voorbereiding van zijn colleges, voelt hij zich al snel meer geroepen tot de filosofie. We bespreken een paar vroege teksten waarin Nietzsche vooral een cultuur-criticus is; hij bekritiseert de oppervlakkigheid, de uiterlijkheid, de historische ziekte en het nationalisme van zijn tijd en cultuur.

Na afloop maken we een wandeling in het voetspoor van Nietzsche door Sils-Maria. We eindigen op Chasté, het schiereiland bij het plaatsje waar op een grote rots een tekst uit de Zarathustra is uitgehouwen. We lunchen onderweg bij restaurant Alpenrose, waar Nietzsche ook vaak at.
‘s Avonds gezamelijk diner.
 
dag 3, ma 25-08
’s Ochtends cursus in de bibliotheek van het hotel.
 
Cursusdag 2: De vrije geest en zijn wandel-boeken
 
Korte beschrijving:
Na 10 jaar hoogleraarschap in Bazel, neemt Nietzsches leven een nieuwe wending. Vanaf nu leeft hij zonder vaste woonplaats op verschillende plekken in Europa en brengt hij zijn dagen door met wandelen en schrijven. De vroege aforistische werken (Menschliches, Allzumenschliches en de Morgenröte) ontstaan in deze tijd; het zijn de boeken van de eerste periode van Nietzsches filosofie van de vrije geest. Hij maakt zich vrij van de heersende opvattingen over kennis, moraal en religie.

’s Middags maken we een wandeling naar Marmoré.
Lunch en diner op eigen gelegenheid.
 
dag 4, di 26-08
’s Ochtends cursus in de bibliotheek van het hotel.
 
Cursusdag 3: Het filosofisch hoogtepunt
 
Korte beschrijving:
Na het experiment met zijn Also sprach Zarathustra bereikt Nietzsche zijn filosofisch hoogtepunt. Daarvan getuigen vooral boeken als: Die fröhliche Wissenschaft, Jenseits von Gut und Böse, en Zur Genealogie der Moral. In toenemende mate ontdekt Nietzsche zijn eigen ‘opgave’, zijn eigen vraag. Steeds sterker concentreert zijn denken zich op de moraal en de doorwerking daarvan in filosofie en wetenschap.

’s Middags bezichtigen we het Nietzsche-huis onder begeleiding van een van de conservators.
Lunch en diner op eigen gelegenheid.
 
dag 5, wo 27-08
Vandaag rijden we naar de Lenzer Heide. We hebben college en lunch in Hotel Kurhaus, waar Nietzsche ook heeft gelogeerd.
 
Cursusdag 4: Het Europese nihilisme
 
Korte beschrijving:
In de laatste periode van zijn denken wordt Nietzsches werk grimmiger, onheilspellender, en extremer. Dat heeft te maken met zijn vermoeden dat het nihilisme onvermijdelijk zal doorbreken en verschrikkelijke consequenties zal hebben. Op de plek waar hij zijn beroemde Lenzer Heide notitie over het Europese nihilisme schreef, lezen we die tekst. Nietzsche schrijft daarin over wat hij voorziet voor de tijd waarin wij nu leven.
 
Na de gezamelijke lunch maken we één van Nietzsches wandelingen over de Lenzer Heide.
Diner op eigen gelegenheid.
 
dag 6, do 28-08
’s Ochtends cursus in de bibliotheek van het hotel.
 
Cursusdag 5: De filosoof als profeet, als experiment, als ‘hansworst’.
 
Korte beschrijving:
Op de laatste cursus-dag bespreken we de moeilijkste teksten; teksten waarin Nietzsche of wel een door hem geschapen figuur ten tonele voert (Also sprach Zarathustra) ofwel zichzelf op het toneel zet (Der Antichrist en Ecce Homo). Zijn gedachten over Übermensch en de ewige Wiederkehr des Gleichen, gedachten die misschien ten onrechte te veel aandacht hebben gekregen in de receptie van zijn werk, zullen worden toegelicht.

’s Middags maken we een wandeling langs de plek, waarvan Nietzsche zegt dat de gedachte van de enige Wiedekehr er ‘tot hem gekomen is’.
Lunch op eigen gelegenheid. Gezamelijk afscheidsdiner.
 
dag 7, vr 29-08
In de loop van de ochtend vertrekken we per touringcar naar Luzern, waar een enkele plaats nog aan Nietzsches affaire met Lou Salomé herinnert. Ons hoofddoel in Luzern is echter het nabijgelegen Tribschen en het Wagner-museum aldaar. Aansluitend rijden we naar de luchthaven van Zürich, vanwaar in de namiddag onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.
 
Reisgegevens
 
Reissom abonnees: € 1845,-
Reissom niet-abonnees: € 1915,-
Toeslag eenpersoonskamer: € 180,-
 
Inclusief
Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 5 dagdelen cursus, 2 lunches, 3 diners, reisleiding Paul van Tongeren, organisatorische reisbegeleiding, enkele lokale stadsgidsen, reader, entrees conform programma.
 
Exclusief
Overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking, boekingskosten à € 20,- per boeking.
 
Groepsgrootte
De reis gaat door bij minimaal 20 deelnemers; het maximum bedraagt 30.
 
Reisleiding
De reis wordt geleid door prof. dr. Paul van Tongeren. Hij is hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven, en leidt een internationale onderzoeksgroep over Nietzsche. Hij publiceerde veel over deze denker, dichter en componist en leidde al eerder Nietzsche-reizen naar Duitsland, Zwitserland en Italië. Op meerdere avonden zal de heer Van Tongeren een lezing in het hotel verzorgen. Tijdens de reis draagt een organisatorisch begeleid(st)er zorg voor een soepel verloop van de reis.
Op enkele plaatsen zal de rondleiding worden verzorgd door een lokale gids.

Kijk voor meer informatie op www.labrysreizen.nl/filosofiereizen

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.