Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

dinsdag 18 maart 2008

‘Rattenman’ Sarkozy

Het anti-Sarkozy-pamflet van de ultralinkse filosoof Alain Badiou is een onverwachte bestseller. Een rel is het gevolg: de ‘rood-bruine judeofoob’ versus de ‘Rattenman’.


Het pamflet De quoi Sarkozy est-il le nom? (Waarvan is Sarkozy de naam?) van Alain Badiou heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. De Franse filosoof fulmineert tegen Sarkozy’s ‘politiek van angst’ en zijn optreden als een ‘geagiteerde smeris’ die onder het mom van een ‘morele crisis’ een hard, repressief beleid voert, met name tegen moslims, immigranten en jongeren in de banlieues. Sarkozy’s eigenlijke boodschap is volgens Badiou ‘Leve de rijken, weg met de armen!’ – de Franse president vierde zijn verkiezingsoverwinning met miljardairs op een jacht. De nouveaux philosophes, zoals Pascal Bruckner, André Glucksmann en Bernard-Henri Lévy, vergelijkt Badiou met ‘ratten’, omdat ze het ‘linkse schip in nood’ hebben verlaten en zich nu scharen achter ‘Rattenman’ Sarkozy. Het betoog eindigt met de oproep de ‘hypothese van het communisme’ nieuw leven in te blazen.

Het 150 pagina’s tellende werkje is uitverkocht (20.000 exemplaren) en een hit in bibliotheken. Alain Badiou (1937), hoogleraar aan de École Normale Supérieure, is wereldwijd de meest gelezen levende Franse filosoof. Zijn hoofdwerk L’Être et l’événement (1988) wordt gezien als een van de belangrijkste bijdragen aan de filosofie van de laatste decennia, maar zijn ultralinkse standpunten maken hem zeer controversieel. In 2005 leidde zijn boek Het woord ‘jood’ (zojuist vertaald in het Nederlands) al tot een maandenlange rel in de kranten, zodat Badiou nu niet alleen bekend staat als een gewelddadige maoïst, maar ook als een antisemiet en fascist. In de woorden van Pascal Bruckner: een ‘rood-bruine judeofoob’.

Ivo Slangen