Home Psychiatrie en conventies

Psychiatrie en conventies

Door Hanna van Loo en Jan-Willem Romeijn op 29 september 2016

Cover van 03-2016
03-2016 Wijsgerig Perspectief Lees het magazine

Filosofische inzichten die ontwikkeld zijn voor de ene discipline, kunnen soms ook worden toegepast op een ander discipline. Hanna van Loo en Jan-Willem Romeijn laten zien dat de psychiatrie wat kan leren van de natuurkunde: conventies beïnvloeden kennis.

Psychiatrische patiënten hebben vaak twee of meer psychiatrische stoornissen tegelijkertijd: er is sprake van veel comorbiditeit. Zo komt depressie bijvoorbeeld vaak voor samen met angststoornissen en alcoholverslaving. Deze hoge mate van comorbiditeit is regelmatig onderwerp van discussie in de psychiatrie. Waarom is er zo veel psychiatrische comorbiditeit? Wat zegt deze hoge mate van comorbiditeit over de classificatie van psychiatrische stoornissen in het ook in Nederland gehanteerde en recent geheel vernieuwde handboek Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5)? Het levendige debat in de psychiatrie over comorbiditeit is een belangrijke kwestie voor professionals en onderzoekers. Het treedt vaak op: in de loop van een jaar voldoen zo’n 45 procent van de psychiatrische patiënten aan de criteria voor meer dan één stoornis. Stemmingsen angststoornissen komen bijvoorbeeld vaak samen voor. Bovendien betekent comorbiditeit vaak dat de ziekte een ernstiger verloop heeft. Patiënten die leiden aan een depressieve stoornis en aan een gegeneraliseerde angststoornis hebben een slechtere prognose en een grotere mate van disfunctioneren dan patiënten die maar aan één stoornis lijden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.