Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 30 oktober 2015

Pleidooi voor de hokjesgeest

Pieter Hoexum
schrijver

'Critici die buitenwijken veroordelen als ‘monotoon’, kijken niet goed'schrijft Pieter Hoexum in Kleine Filosofie van het Rijtjeshuis. Geïnspireerd trok filmmaakster Anna Witte de vinexwijk in. Lees hier het hoofdstuk Pleidooi voor de Hokjesgeest van Hoexum en bekijk de visualisatie van Witte.

De straat waar ik woon, is de op een na laatste van een negental dwarsstraatjes van een brede laan waardoor je onze wijk binnenkomt. Al die straatjes lijken op elkaar. Het overkomt me nog steeds wel eens dat ik me vergis en een straat te vroeg afsla; toen we hier net woonden, stond ik een keer met de sleutels al in de hand voor de verkeerde voordeur. Je zou kunnen zeggen dat ik eerder woon in een ‘systeem’ of een ‘structuur’ dan in een buurt. Ik bewoon als het ware een lade (huis) in een kast (straat) die in een groot magazijn (wijk) staat. Menig bezoeker van mijn huis heeft gedacht, en sommigen spraken het hardop uit: ‘Ik zou hier echt niet kunnen wonen.’ Dat is een vergissing, juist iedereen kan hier wonen. En dat is iets wat je van de buurt waar deze bezoekers zelf wonen, meestal niet kunt zeggen. Het is trouwens ook precies de reden waarom ze hier niet willen wonen.

De hokjesgeest, het stelselmatig denken, die ook mijn wijk beheerst, heeft de stedenbouw vanaf het prille begin gedomineerd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden