Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Design uw verandering

Met topfilosoof Susan Neiman

27 oktober 2017 | 10:00 - 18:00 | Igluu Eindhoven, Lichttoren 32, 5611BJ Eindhoven

We leven in een tijd van snelle veranderingen, en ook organisaties hebben daar mee te maken. Eén van de oorzaken is de technologische revolutie – social media, big data of blockchain veranderen de markt, met geheel andere verdienmodellen. Voor overheden geldt dat de relatie met de burger een geheel andere is.

Mede door technologie verandert ook de samenleving. Samenwerken en delen zijn belangrijker – denk aan share economy. Mensen kiezen steeds vaker merken of organisaties waarmee ze zich verbonden voelen. Waarden zijn daarbij van groot belang, zoals duurzaamheid, verantwoordelijkheid, persoonlijke ontwikkeling en binding met anderen, praktisch idealisme en verbeelding. 

Hoe ga je daar als organisatie mee om? Hoe verander je mee? Daar gaat Design uw Verandering over. Ons idee is dat juist omdat de samenleving als geheel verandert, echte innovatie meer is dan een cosmetisch proces. Het vereist diepgang en overzicht. Het gaat om een andere houding. Wie zijn we, als organisatie? Wat is de betekenis van wat we doen? Sluit dat aan bij de nieuwe tijd, met andere waarden of idealen? En: hoe blijven we trouw aan die idealen in de dagelijkse praktijk van omzet of targets?  

Dat klinkt drastisch – maar wij denken dat organisaties heel goed kunnen mee-evolueren met veranderingen, zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen. Wel zijn kansen op verandering groter, als ook de context goed in kaart is gebracht.

Verandering vergt een holistisch design – alles hangt samen met alles. Het is een proces van de tijd begrijpen, loslaten, verbeelden, opnieuw oriënteren, en nieuwe initiatieven goed uitproberen. 

Design uw Verandering wil helpen om dit design te ontwerpen. Organisaties met een helder design voor verandering, investeren meer doeltreffend, begrijpen de klant of de burger beter. 

Tijdens deze bijzondere sessie gaan we kijken naar hoe organisaties in een nieuwe tijd kunnen opereren, en hoe een dergelijk design kan worden ontwikkeld. Daarom dat we deze bijeenkomst organiseren tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, het internationale topevenement voor design, met bijna 300 duizend bezoekers. In een intieme setting in de Lichttoren kijken we naar de verantwoordelijkheid van een organisatie in de samenleving, de waarde van kennis en data, en bespreken casussen van deelnemende organisaties. We hebben daarvoor de beste sprekers, waaronder topfilosoof Susan Neiman, die inspiratie en overzicht bieden.
 

Wat levert het u op:


Antwoord op vragen:  
⇒ Wat zijn de waarden en idealen van de nieuwe tijd?
En:
⇒ Verbonden met het netwerk van Design uw Verandering
Programma
10.00-10.30: registratie, koffie en thee. 
10.30-11.00: welkomstwoord Leon Heuts, hoofdredacteur Filosofie Magazine

Ochtend. 
De nieuwe tijd 
11.00-11.45: Diederick Croese, SingularityU
11.45-12.00: pauze
12.00-12.45: Haroon Sheikh, FreedomLab

In samenwerking met FreedomLab. Hoe verandert technologie de wereld? Wat zijn de waarden en idealen van deze nieuwe wereld, en wat betekent dat voor organisaties? FreedomLab is een instituut voor herdefinitie. Het helpt organisaties om te gaan met technologische veranderingen en zichzelf te herpositioneren. Zie FreedomLab.org

12.45-14.00: lunch
 
Middag.
Hoe design ik een verandering?
14.00-15.00: designers en veranderaars aan het woord.
Met onder meer Fulco Treffers, van stedenbouwkundig bureau 12N Urban Matters. 
15.00-15.45: Pieter Haasnoot, Up Next, SBS, TMG
15.45-16.00: Pauze
16.00-16.45: Casussen en discussie 

Designers en projectleiders aan het woord over wat een design eigenlijk is. Pieter Haasnoot gaat met u in gesprek over hoe een organisatie kan veranderen. Hoe proef ik de nieuwe tijd? Hoe laat ik het oude los? Hoe kom ik tot een nieuwe strategie?

Namiddag.
Hoe blijf ik een idealist? 
16.45-17.30: Susan Neiman, Einstein forum Potsdam (Engels)
17.30-18.00: Discussie en wrap up.  

 

Susan Neiman over hoe een idealist te blijven in een snel veranderende wereld. 
 

Keynote Speakers:

 
Susan Neiman is één van de meest gelezen denkers van het moment. Met haar boeken als Morele helderheid en Waarom zou je volwassen worden? laat ze zien dat een volwassen, verantwoordelijke houding geenszins het einde betekent van dromen en avonturen. In tegendeel: ze houdt een pleidooi voor idealisme en optimisme. In haar laatste boek Verzet en rede in tijden van nepnieuws staat ze pal voor waarheid, betrokkenheid en rechtvaardigheid. Juist in tijden van fake news en manipulatie, is het volgens haar essentieel om te blijven vechten voor gelijke rechten. Haar pleidooi vindt veel weerklank. Wat betekenen haar inzichten voor organisaties en hun maatschappelijke rol?
Pieter Haasnoot is oprichter van Up Next en mede-oprichter van Innovation Bank and Publicism, een start-up die vrije pers in de wereld ondersteunt met blockchain technologie (Publicism werd beloond met een innovatiesubsidie van Het Innovatiefonds voor de Journalistiek in 2016). Voorheen was Haasnoot lid van de directie van verschillende internationale mediabedrijven, zoals MTV Viacom, SBS Broadcasting en TMG. Hij lanceerde nieuwe services op ieder digitaal platform, waaronder apps, multimedia games, televisiezenders en -omroepen. Haasnoot gaat in gesprek over de design van een verandering. Hij put daarvoor uit hedendaagse managementtheorieën als TheoryU, maar ook uit middeleeuwse bronnen. 
Haroon Sheikh, strateeg en gespreksleider bij FreedomLab, studeerde bestuurskunde, politicologie en filosofie in Leiden en Oxford. Sheikh is hoofd research bij investeringsmaatschappij Dasym en is verbonden aan het Ethos-instituut van de Vrije Universiteit. In zijn nieuwe boek Embedding Technopolis laat hij zien hoe tradities verrassend invloedrijk blijven in een snel veranderende wereld. Hij presenteert een innovatieve ‘psychopolitieke’ methode om de logica te analyseren waarmee samenlevingen omgaan met de ‘traumatische’ ervaring die moderniteit heet. 

Hoe zet je nieuwe technologieën op een juiste manier in? Diederick Croese werkte voor TEDX Amsterdam en is CEO en mede-oprichter van SingularityU The Netherlands. Hij adviseert ondernemers en bedrijven over de juiste inzet van het middel technologie. Volgens Croese is een actieve houding het belangrijkst: zorg ervoor dat je geen object wordt, maar te allen tijde subject blijft.


Fulco Treffers is stedenbouwkundige, sociaal werker, architect en muzikant. Als oprichter van 12N Urban Matters werkt hij aan de stad. Hij maakt verbinding met de plek door verbinding te maken met de mensen. De bewoner staat centraal, en krijgt alle zeggenschap over de eigen toekomst. Treffers vertaalt en verbindt dit aan ontwerpprincipes. Dit leidt tot nieuwe inzichten en resultaten. Projecten waar hij deze aanpak succesvol heeft toegepast zijn Space-S en TAC. Momenteel werkt hij aan de Wijk van de Toekomst. Zijn inspiratie haalt hij ondermeer uit studiereizen naar en projecten in de Oekraïne, Detroit en de banlieux van Parijs.
 


 

Wat zijn Pitstopsessies?
De Pitstopsessies zijn bijeenkomsten voor leidinggevenden en medewerkers die de ambitie én durf hebben om een daadwerkelijke verandering te bewerkstelligen. De dagseminars zijn kleinschalig en hebben een persoonlijk karakter. Ze bieden geen hapklare oplossingen op voor de hand liggende problemen in organisaties, maar draaien om verdieping, bezinning en reflectie op datgene waar we dag in dag uit mee bezig zijn: ons werk. » Lees meer over de pitstopsessies & ervaringen van bezoekers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Leon Heuts 088-7002911
of: aanmelden@vbku.nl (bestellen op factuur is mogelijk)


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.