Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Pieter Hoexum

schrijver

Ik schrijf sinds 1998 als freelancer voor Filosofie Magazine. Het begon met een besprekinkje van Michael Ignatieffs biografie van Isaiah Berlin. Ik ben recensies en reviews blijven schrijven en daarnaast essays over wonen & leven en over de geschiedenis van de filosofie, met name de oudheid. Bovendien maakte ik twee langlopende series voor Filosofie Magazine, 'De dood en de filosofen' (later gebundeld in Gedenk te sterven) en de serie spindocters over filosofen die dienden als adviseur van de machtigen der aarde of zich anderszins bemoeid hebben met staatszaken. Zelf heb ik geen talent voor een dergelijk soort dienstbaarheid. Lang heb ik me afgevraagd wat Karl Mannheim toch bedoelde met “freischwebende Intelligenz”,totdat ik me realiseerde dat dát is wat ik ben. Hoewel ik dus een ongebonden schrijver ben, noem ik me liever niet “freelance publicist” maar “schrijver aan huis” (writer in residence), want het enige waar ik werkelijk mee verbonden ben, is mijn huis en mijn huisgenoten. Daarover schreef ik het boek Kleine filosofie van het rijtjeshuis (AtlasContact, 2014), dat ook een bundel architectuurbeschouwingen is. Momenteel werk ik aan een boek over thuis, met als werktitel “Doen alsof je thuis bent”.

Behalve voor Filosofie Magazine schrijft ik o.a. voor dagblad Trouw, voor De Groene Amsterdammer en De Gids en recensies voor de website van Athenaeum Boekhandel. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn website.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.