Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 12 april 2013

Paul van Tongeren wint Socratesbeker

Achille Mbembe
filosoof, historicus

De Socratesbeker is tijdens de Filosofie Nacht in de Beurs van Berlage uitgereikt aan Paul van Tongeren, die volgens de jury met Leven is een kunst een waarlijk filosofisch boek geschreven heeft. ‘In het boek van Paul van Tongeren vinden we geen oefeningen, pasklare recepten of concrete tips om ons leven te beteren, maar een deugdethiek die ons kan verzoenen met de onvolmaaktheid van het bestaan’.

De jury roemt de mild polemische wijze waarop Paul van Tongeren in Leven is een kunst de tekortkomingen van de in ons ons land zo populaire levenskunstfilosofie aan de kaak stelt, die volgens Van Tongeren weinig oog heeft voor de mens zoals die werkelijk is: machteloos, zwak, kwetsbaar. In weerwil van de populaire gedachte dat de mens architect van zijn eigen bestaan is, laat hij zien dat het leven maar zeer ten dele maakbaar is. ‘De auteur heeft de problematiek diep doordacht én hij zet de lezer aan tot denken. Dat is op zichzelf al een hele kunst’.

Paul van Tongeren kon de beker zelf niet aannemen, vanwege een geplande reis naar Zuid-Afrika, maar was via Skype aanwezig. De beker is daarom overhandigd aan zijn zoon, Wout van Tongeren.

De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek. Naast de beker ontvangt Paul van Tongeren €2412, een euro voor ieder jaar sinds Socrates de gifbeker dronk na beschuldigd te zijn van corrumpering van de jeugd en het verspreiden van heidense ideeën. 

De jury bestond dit jaar uit: Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), Anna Luyten (Vlaams publiciste en journaliste), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine) en Elma Drayer (Trouw).

Lees een interview met Paul van Tongeren over het prijswinnende boek uit Filosofie Magazine