Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

WP nr. 2/60

Paradoxen en filterbubbels

Max van den Broek

Filterbubbels zijn niet nieuw, maar verwant aan oude kennisparadoxen. Max van den broek laat zien dat de paradox van Meno en de dogmatisme paradox, in uitvergrote vorm, inzicht geven in de effecten van filterbubbels. En wil je de bubbel doen barsten, dan kan het scepticisme een uitkomst bieden.

Dankzij technologieën zoals Google en sociale media hebben mensen meer informatie ter beschikking dan ooit tevoren. Helaas hebben deze technologieën ook een schaduwzijde: separatie en polarisatie van het publieke debat. Een bijproduct van het beschikbaar maken van relevante informatie die bij onze persoonlijke interesses aansluit, is dat informatie waar we niet bekend mee (willen) zijn voor ons wordt weggefilterd. Hierdoor ontstaan wat we filterbubbels zouden kunnen noemen: kleine hoekjes in de grote informatieruimte waar we, zonder gestoord te worden door andere opvattingen of waarden dan de onze, onszelf van onze meningen kunnen verzekeren, met informatie die in ons eigen straatje past.

Kennis is minder absoluut dan in de paradox wordt geschetst

Het effect van deze filterbubbels is nog onduidelijk en zal zich op den duur uitkristalliseren. Tot die tijd verzetten onderzoekers van allerlei disciplines zwaar werk om greep te krijgen op dit fenomeen. De filosoof kan aan dit onderzoek bijdragen door de onderliggende principes van het fenomeen te bestuderen. Bijvoorbeeld door kenmerken van filterbubbels, zoals grote zekerheid in meningen en gebrek aan bewijs tegen deze meningen, uit te vergroten tot hun logische extremen. Wat ik in dit essay zal doen is op basis van deze zojuist beschreven kenmerken, de filterbubbels opblazen in extremis. Ik zal betogen dat filterbubbels in hun extreme vorm een manifestatie zijn van twee bekende problemen in de filosofische traditie: Meno’s paradox en de dogmatisme paradox.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden