Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2012

Op de snijtafel van Descartes

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

Ben ik mijn lichaam? Ben ik mijn geest? Pas op de operatietafel begreep Maarten Meester de filosofie van Descartes.

Pas op de snijtafel van de arts die mij zou steriliseren, begon ik iets van Descartes’ Over de methode te begrijpen. Daarvoor had ik docenten horen vertellen dat zijn ‘Cogito, ergo sum’ de moderne wijsbegeerte had ingeluid. Ik had de passage waarin de Franse denker tot zijn ‘Ik denk, dus ik ben’ komt meermalen gelezen. Op zoek naar zekere kennis nam hij ‘het besluit om te doen alsof alles wat mij ooit voor de geest was gekomen, niet meer waarheid bevatte dan een bedrieglijke droom. […] terwijl ik aldus wilde denken dat alles onwaar was, kon het niet anders dan dat ik, die dat dacht, iets ben.’ Ik had tientallen interpretaties van deze woorden tot me genomen. Voor een boek waaraan ik werkte, had ik in de wachtkamer nog een deel van Over de methode herlezen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden