Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 2/2015

Ongelijkheid versus armoede: waar strijden we tegen?

Ronald Tinnevelt

De economische ongelijkheid neemt alsmaar toe, met als gevolg hevige verontwaardiging in het publieke debat. Rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt vraagt zich af wat we nu eigenlijk zo bezwaarlijk vinden: dat mensen in armoede leven of dat de ander meer bezit dan ik?
 
‘Want wie heeft zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn; maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.’ (Matteüs 13:12) Sinds het verschijnen van Kapitaal in de 21e eeuw werd de kern van Piketty’s betoog – dat het rendement op vermogen (r) groter is dan de snelheid waarmee de economie groeit (g) – vaak als een nieuwe versie van het aloude Matteüseffect omarmd en gepresenteerd. Of dit helemaal terecht is en of de gelijkenissen uit Mattëus 13:12 en 25:29 werkelijk het Matteüseffect en daarmee Piketty’s formule r > g steunen zijn interessante vragen; vragen die ik hier echter niet wil oppakken. Waar het mij wel om gaat is dat in het publieke debat dat in Nederland na het verschijnen van Piketty’s boek losbarstte de aloude gedachte ‘geld maakt geld’ met beide handen werd aangegrepen om economische verschillen op ongenuanceerde wijze te bekritiseren en veelverdieners aan de schandpaal te nagelen. Denk aan de lijst van de SP met veelverdieners in de thuiszorg of de gelijkschakeling van veelverdieners met graaiers. Gekoppeld aan de hevige verontwaardiging over de bonussen in de bankensector ontstond hierdoor geleidelijk het beeld alsof economische ongelijkheid voor velen een inherent moreel probleem is en dat een sterke mate van economische gelijkheid in zich waardevol is. In hoeverre klopt dit beeld? Is (een grote mate van) economische gelijkheid van intrinsiek moreel belang?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden