Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Wijsgerig Perspectief nr. 4/2017

Omwille van de hopelozen

René Gabriels

Activisten moeten de ideeën van filosoof Herbert Marcuse ter harte nemen, schrijft René Gabriels. Marcuses opvattingen over solidariteit, vervreemding en tolerantie zijn volgens hem actueler dan ooit, en ook zijn ‘grote weigering’ kan tot inspiratie dienen.
 
In 2011 riep het tijdschrift TIME de activist uit tot de persoon van dat jaar. Dat jaar inspireerde de Arabische lente wereldwijd activisten om te rebelleren. Terwijl in Griekenland burgers de straat opgingen om te protesteren tegen de aan hen opgelegde bezuinigingen, uitten in Spanje de Indignados hun woede over de alsmaar grotere kloof tussen arm en rijk en bekritiseerden in New York activisten onder de noemer Occupy Wall Street de sociale en ecologische gevolgen van het neoliberalisme dat alleen een economische en politieke elite ten goede komt. Uit solidariteit met mensen die onderdrukt, uitgebuit of uitgesloten worden, zetten activisten zich in om hun lot te verbeteren. De solidariteit van activisten is vrijwel uitsluitend op de toekomst gericht. Zij strijden voor een betere toekomst van degenen die worden onderdrukt, uitgebuit en uitgesloten.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden