Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

Ode aan de onwetendheid

Sebastien Valkenberg

Friedrich Hayek pleitte voor een vrije markt en een kleine overheid. Hij waarschuwde voor bestuurlijke overmoed: de samenleving is te complex om vanachter een tekentafel te kunnen vormgeven, stelde hij. Dat gebrek aan kennis zag hij als een kracht.

Beeld Hajo de Reijger

Friedrich von Hayek gold al als grondlegger van het door velen zo verfoeide neoliberalisme. Maar toen bleek Anders Breivik hem ook nog eens te noemen in zijn manifest ter rechtvaardiging van de moord op 77 Noren in 2011. Regelmatig duikt deze verwijzing op in kritisch stukken over Hayek. De suggestie is dat zijn ideeën dubieus zijn en in het ergste geval bloedlink.

Wie Hayeks oeuvre erbij pakt, op zoek naar troebele passages, vindt geen opruiende taal, laat staan oproepen tot geweld. Het is eerder bedachtzaam, zowel qua toon als qua inhoud. Evolutie in plaats van revolutie, luidt telkens weer de boodschap. Beeld­vorming en de realiteit lopen danig uiteen. Wil de echte Hayek naar voren treden?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden