Echte reality-tv

reality-tv, facebook, echte leven, realiteit

klik om een oordeel te geven!
‘Nog nooit was de realiteit op tv zo echt!’ Dat lijkt me een aanprijzing voor de mediawijze kijkertjes onder ons. Reality-tv, nu nog echter! In Connected, een reality-serie van de NCRV, volgen we via videodagboeken flarden uit het leven van vijf hippe blanke Nederlandse vrouwen. Gevraagd naar hun motivatie om mee te doen, lieten Anne en Mira weten dat ze Facebook ‘nep’ vonden, omdat je daarop alleen maar leest en ziet dat het goed gaat met mensen. ‘Op Facebook lijk ik alleen maar die succesvolle scenarioschrijfster’, zegt Anne, ‘maar in het echte leven ben ik heel vaak depressief.’

Over dat antwoord moest ik een tijdje nadenken. Waarom zou je het als je roeping zien om op televisie het onechte leven op Facebook te willen corrigeren met je eigen depressie? En: zijn depressies en ruzies ‘het echte leven’?

Inderdaad, op Facebook krijgen we van velen de indruk dat hun leven alleen maar bestaat uit een aaneenschakeling van hoogtepunten. Maar Connected wordt niet ‘echter’ door zich ook op de mindere momenten in het leven te concentreren. Sterker nog: hoe meer ruzie en depressie we zien, hoe onechter de serie. Zo opent de serie heel dramatisch met Git, die op een brancard wordt gehesen omdat ze van haar fiets is gevallen. Ze moet naar het ziekenhuis, maar herinnert zich op tijd haar missie: ‘Zet die camera aan!’ Dan wordt Mira geïntroduceerd met een heel ‘echte’ echtelijke ruzie inclusief tranen. En daarna komt Anne: ‘Ik ben zooooo depressief.’

Het is alsof de vrouwen teksten uitspreken die passen bij de wetten van smeuïge soap. Er moet iets gebeuren! De Britse filosoof Alain de Botton zei ooit treffend: de meeste mensen voelen niet zoveel hevigs gedurende de dag, maar wie veel media consumeert, krijgt de indruk dat we de hele dag door overlopen van de grote gevoelens. In de woorden van deelneemster Jojanneke: ‘Als ik paaldans, heb ik het gevoel dat ik echt leef.’

Wat we vooralsnog opsteken van Connected is dat de realiteit inderdaad in gradaties komt en dat ‘echtheid’ een kwestie van stijl is. Vooralsnog past de manier waarop Anne haar ‘rotmomenten’ vormgeeft juist perfect binnen haar definitie van Facebook: haar dieptepunt is een hoogtepunt, het is exhibitionistisch en gericht op zelfpromotie, zoals blijkt uit ‘video-entrees’ als ‘Anne krijgt de callsheet van haar eerste bioscoopfilm onder ogen!’. Misschien werkt de serie zo goed in Israël omdat daar ‘echte’ taboes zijn om te doorbreken (religie, abortus). Welke taboes zijn er in Nederland? Daar ben ik benieuwd naar. Als de ‘echte realiteit’ écht het streven is, dan mag het wat mij betreft nog wel een tikkie dichterbij.

Reacties

Bij het lezen van deze blogpost moest ik gelijk aan mijn eigen onderzoek denken. Ik heb namelijk onderzoek gedaan naar identiteit op Facebook: Is deze echt of nep? Dit heb ik gedaan naar aanleiding van de documentaire 'Alles wat zij wilden' waarin beschreven wordt dat de jonge generatie (Generatie Y) depressief wordt en paniek aanvallen krijgt vanwege de hoge prestatie druk die o.a. veroorzaakt wordt door de positieve berichten op Facebook door leeftijdsgenoten. Waarom zij wel en ik niet? Ik wilde weten of de identiteit de we op Facebook weergeven nep als in verzonnen is, of dat deze echt is. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat onze identiteit op Facebook wel echt is, maar niet volledig. We geven alleen onze positieve identiteit weer. Dus we zijn zeker wel echt op Facebook, maar niet compleet en nemen een rol in. Als je meer hierover kunt lezen kun je mijn scriptie hier vinden: http://serenawestra.files.wordpress.com/2011/03/serena-westra-bachelor-thesis.pdf

Serena Westra op 11-03-2012 om 19:17

Echt op televisie bestaat niet, net zo min als objectieve wetenschap.

Roland rütten op 05-03-2012 om 19:17

Het is een taboe om tevreden te zijn. Bijvoorbeeld met een redelijk saai leven, huisje-boompje-beestje. Toen ik na een ernstige ziekte weer 'gewone' dingen kon doen als douchen, eten koken en auto rijden, was ik de koning te rijk.
Ben niet van plan om 'Connected' te gaan volgen, heb daar niet het geduld voor. En mijn heftige leven is niet geschikt voor reality. Ik plaats af en toe iets op mijn FB-wall. Over paaldansen of zo...

Voske op 05-03-2012 om 19:17