klik om een oordeel te geven!
Het onderzoek van de Amerikaanse Matt Richtel wijst uit dat verliefde jongeren de inloggegevens van hun email- en Facebook account met elkaar delen. Dat blijkt uit ‘Bewijs dat je van me houdt. Geef je wachtwoord’ op de website van het NRC. De behoefte om rond te neuzen in de inbox van je geliefde is niet nieuw. Sommigen doen dit vooral uit jaloezie, maar romantici hopen hun partner echt beter te leren kennen. Dit verlangen baseert zich op het besef dat de ander nooit volledig te doorgronden is – samensmelten is niet mogelijk. Digitale identiteit drukt ons met de neus op dat feit: we zien letterlijk een discrepantie tussen onze partner in real life en onze partner op internet.

Vorige week dineerde ik in een semi-chic restaurant in Amsterdam. Twee meter van mij vandaan werd een huwelijksaanzoek gedaan. Hij vroeg haar, met ring, zij zei ja. Beiden blij. Haar tranen waren mooi, maar ik durfde er niet lang naar te kijken. Het voelde voyeuristisch om van dit intieme moment mee te genieten.
Maar hun geluk werd algauw exhibitionistisch. Hij vertrok naar de gang om zijn moeder te bellen, zij belde haar vriendinnen. Nadat intimi per telefoon op de hoogte waren gesteld, Twitterde het jonge stel hun geluk de wereld in. Misschien veranderde ze hun status ook vast van ‘Heeft een relatie’ naar ‘verloofd’.

Wanneer je de Tweet of Wallpost van je vriendin of vriend terugleest, kan dat vervreemdend zijn. Stel dat deze ontroerde dame die avond postte: ‘Wow! X en ik gaan trouwen. Dit is echt zo’n emo-moment, niet normaal hoe gaaf!’ Ongetwijfeld werd haar status die avond vaak ‘leuk’ gevonden. Maar voor haar verloofde zijn de emoties van Y op haar wall anders dan in het restaurant. Woorden die voor de hele wereld zijn bestemd klinken nu eenmaal anders dan wanneer ze in je oor worden gefluisterd.

De digitale identiteit confronteert ons met de onkenbare ander. Het uitwisselen van wachtwoorden kan een poging zijn om dit gat te dichten. Maar of het ook een oplossing is? Als we een existentialistische filosoof als Sartre (niet bepaald een expert in bevredigende liefde, maar goed) mogen geloven is er weinig bijzonders te ontdekken voorbij het omhulsel van ons lichaam. Willen we iemand leren kennen, dan hoeven we alleen maar op zijn of haar gedrag en taaluitingen te letten. Daarachter is geen geheim domein te vinden. Willen we daar toch kijken, dan vinden we niets van waarde – want iets is alleen wat waard wanneer we er zelf betekenis aan geven. Hetzelfde geldt voor de mail-inbox van onze partner. Die berichten zijn op zichzelf niets waard. Ze krijgen pas betekenis wanneer we ze zelf interpreteren. Ronddwalen in de inbox van je geliefde houdt je een spiegel voor – maar je liefje leer je er niet kennen.Deze blog is een reactie op het artikel van Steven de Jong ‘Bewijs dat je van me houdt. Geef je wachtwoord.’ op 20 januari 2012, NRC online.


Reacties

Aangezien Ans op de website van Filosofie Magazine

- dus een website van een magazine op het internet dat over van alles en nog gaat dat op de een of andere manier iets met vragen rondom de menselijke existentie te maken heeft, voor welke vragen menselijke filosofen die hier door de eeuwen heen over nagedacht misschien op het internet maar misschien ook niet, wie zal het zeggen, met een soort antwoord een handreiking kunnen aanreiken -

haar twijfels over een verkering alsmede haar dank voor de geboden handreikingen heeft uitgesproken, hoeft dit zonder een daarvoor bedoelde hulplijn, gesteld dat hier een hulplijn voor bestaat, mede gelet op het feit dat het buiten mooi weer is, waarbij tevens niet vergeten dient te worden dat het weekend is, op het 1e t/m 8e gezicht niet gelijk van begin tot eind helemaal verkeerd geweest te zijn, maar misschien is dit niet zo.

Theo Benschop op 14-04-2012 om 22:30

Ans,
Is het echt de bedoeling om via deze site
hulp hiervoor te vragen?
Ik heb m'n twijfels erover.
Niet slim om het hier te doen.
Bel maar een daarvoor bedoelde hulplijn!
Hart.Groet,
Liselot

Liselot op 16-02-2012 om 22:30

Zeeeer hartelijk dank voor de zeeer snelle reacties. Hier kan ik vast iets mee. Weetje, het zit me erg dwars. Ik dacht al aan kinderen. Ook vanwege mijn leeftijd. Ik wil namelijk niet het risico lopen op gehandicapte kinderen$$. missschien is dit geen goede motivatie voor de grondslag van een relatie. maar toch. dit is MIJN motivatie... ;) Ik geloof dat ik zijn wachtwoord nog weet. Ik ga het direct checken. ;)

vr. xxx gr. Ansje

Ansje Govert op 16-02-2012 om 22:30

Beste Ans,
Ik zou direct de mailbox van m'n vriend gaan checken!
Je moet ZEKERHEID.
Niet dat van het kán zo zijn maar hwt kán ook niet zo zijn.
Dus direct kijken.
En je vriend er mee confronteren,
dat je het gezien hebt.
Dan schrikt hij,
maar je hebt zekerheid.
Ik zeg :
UITMAKEN DIE VERKERING.

Kor van de Linden op 16-02-2012 om 22:30

Hallo, ik zou graag even willen reageren op Ansje.
Het lijkt me een verstandig idee om het zo te controleren, maar ik zou het niet direct laten merken. Het is belangrijk om zekerheid te hebben over zulke zaken. Ik wens u veel succes!

vr. gr. Mary

Mary de Bruin op 16-02-2012 om 22:30

Beste Ansje,
Misschien is het het beste om eerst met uw vriend zelf te gaan praten. Stel u voor dat het niet waar is! Als uw vriend ontwijkend reageert, kunt u dan alsnog in uw vriends mailbox kijken

Kay op 16-02-2012 om 22:30

Hallo, ik heb sinds 1.5 week verkering met de man van mijn dromen! nu zeggen mijn vriendinnen dat de man niet eerlijk is tegen mij. Op momenten dat ik niet bij hem kan zijn, zou hij gemeenschap hebben met andere dames . sommige zouden zelfs veel ouder dan mij of veel jonger dan mij zijn! (ik ben zelf 33, mijn vriend 45). Ik weet het wachtwoord van zijn mail. Is het een goede keus om zijn mail te gaan checken? Of krijg ik dan nog meer onzekerhede, wanneer hij veel mailt met andere dames? ;(. graag een reactie.
bij voorbaat dank.

vr. gr. Ansje

Ansje op 16-02-2012 om 22:30