Second thoughts
Second thoughts

klik om een oordeel te geven!
‘We zijn obsessief op zoek naar echtheid’, zegt filosoof Maarten Doorman. ‘Dat zie je aan de populariteit van tv-programma’s als Oh oh Cherso en Boer zoekt vrouw. Die verheerlijken spontaniteit, maar de makers sleutelen aan de beelden tot er weinig “echts” meer over is.’ In de televisie-serie Dus ik ben wordt over echtheid en authenticiteit gesproken, onder meer door Maarten Doorman in een gesprek met Stine Jensen. De vragen die zij hem stelt zijn er om een of andere technische reden later in gemonteerd. Zo ging dat gesprek dus helemaal niet.
Zelf was ik betrokken bij een andere opname. In de aflevering ‘Ik voel, dus ik ben’ voer ik een skype-gesprek met Stine Jensen, maar dat gesprek is gewoon opgenomen op de redactie van Human en we zaten daar tegenover elkaar aan tafel. Allemaal niet echt. Allemaal gemanipuleerd.
De verknoping tussen fictie en realiteit, tussen schijn en werkelijkheid kenmerkt onze tijd. Literatuur is vaak autobiografisch en een non-fictie boek over Congo wint de grootste literaire prijs. De begrippen echt en onecht zijn hoognodig aan een grondige herziening toe. De tiende Maand van de Filosofie (april 2011) staat dan ook in het teken van ‘Het echte leven’. Stine Jensen schrijft voor die gelegenheid het jaarlijkse essay.

Dus ik ben, 28, 29, 30 en 31 december om 15.15 uur op Nederland 2

Reacties

In de tv-documentaire van 'Dus Ik Ben' komen filosofen aan het woord die versteend lijken te zijn, of geobsedeerd door ijdelheid en hun lijn. Waar is het zielenleven? Als iemand Is , dan zou tenminste zijn ziel levend moeten zijn!

odilia op 30-12-2010 om 19:02

Mogelijk is wel dat door de verknoping van fictie en realiteit de kijker zich geen reeel beeld kan schetsen van de werkelijkheid maar een vervorming van.

Denken dat iedereen de werkelijkheid anders ervaart is overigens waar. Wat denk ik niet zo is is dat elk individu hier ook heel andere conclusies uit trekt. De kern van een gespreksonderwerp zal voor iedereen hetzelfde zijn evenals de beelden die voorgeschoteld worden. Als hier in geknipt en mee gespeeld wordt, zal de kijker een andere voorstelling van zaken krijgen dan wanneer hij/zij het hele gesprek zou hebben gevolgd.

Als laatste, een programma over serieuze denkonderwerpen mag wat mij betreft niet onder het kopje 'vermaak' a la 'Oh Oh Cherso' ondergebracht worden.

Mark Groeneveld op 30-12-2010 om 19:02

Denk dat het goed is dat er gemonteerd wordt, want in "echte" gesprekken dwaal je vaak af van het oorspronkelijke onderwerp. Na een aantal minuten zou je de kijker dan kwijtraken.

Privé ervaar je dat soort gesprekken anders, maar voor de tv wil men vermaakt worden. Liefst lekker vlot en hip vormgegeven (Skypen is lekker trendy en misschien betaalt dit bedrijf ervoor - beter dan een reclamespot).

Uiteindelijk is er niets "echt". :-) Want voor iedereen is de werkelijkheid weer anders. 2 mensen die naast elkaar naar hetzelfde gebeuren zitten te kijken (of dat nou tv is of iets op straat of in een stadion), kunnen een totaal verschillende voorstelling van zaken geven.

Maar ik kijk uit naar die april editie! (wat dat betreft: kijk iedere maand naar FM uit)

Sonja van Vuren op 08-12-2010 om 19:02