Meetbaar en volgbaar

Tjebbe Venema, G8 van de Filosofie, Volkskrant

klik om een oordeel te geven!
Afgelopen vrijdag schreef de Volkskrant over onze filosofische beldag. Een week daarvoor hadden we de Human-redactie omgetoverd in een callcenter: medewerkers van Human, Filosofie Magazine en de Internationale School voor Wijsbegeerte, vrienden, filosofen en kennissen belden om aandacht te vragen (en met name investeerders te werven) voor de G8 van de Filosofie. Hoewel veel callcenters op hun website het kopje 'bedrijfsfilosofie' vermelden (daar staan dan zaken als 'onze medewerkers zijn ons kapitaal' of 'onze resultaten zijn meetbaar en volgbaar') is er op het eerste gezicht niets filosofisch aan zo’n callcenter of beldag (al waren we absoluut meetbaar en volgbaar: nieuwe leden werden op gekleurde vellen papier aan de muur bijgeschreven).
 
Wat er wel gebeurt op zo’n dag, waarop mensen met dezelfde interesse bij elkaar komen, is dat je je als organisatie opnieuw uitvindt. Door je kwetsbaar op te stellen en anderen om hulp te vragen, stel je je voor die anderen open. Andersom ben je als organisatie toegankelijk. Er ontstaat kennisuitwisseling die op andere momenten veel lastiger tot stand komt. Dat kan heel praktische kennis zijn. Zo suggereerde een investeerder die in de buurt van de Human-redactie woont en na het lezen van de G8-nieuwsbrief over de beldag besloot om te komen helpen, om ook eens met de Groene Amsterdammer te spreken. Bij dat weekblad hebben ze in het verleden een aantal keer acties georganiseerd om geld in te zamelen. Het kan ook om inhoudelijke ideeën gaan, bijvoorbeeld om suggesties voor denkers die niet op de longlist staan, maar wel een plek in de top 8 verdienen. Ook kan het gaan om ideeën voor programma’s, of gasten voor uitzendingen. Je bent benaderbaar en dat is - zo blijkt wederom - erg waardevol.
 
Tegelijk merkte ik als redacteur bij het Filosofisch Kwintet (en dus medewerker van Human), dat het een bijzonder soort energie teweeg brengt om eens op een heel andere manier met dat programma bezig te zijn. Als de G8 doorgaat, zal tijdens het evenement ook een uitzending van het Filosofisch Kwintet opgenomen worden. In zekere zin belde ik dus ook om die aflevering mogelijk te maken. Daarnaast zet je je door te bellen (en natuurlijk op andere manieren) in om de organisatie waar je voor werkt te redden, om het zo maar even te zeggen. Daardoor ga je je op een andere manier tot die organisatie verhouden. Je gaat nadenken over jouw plek binnen Human en de manier waarop die organisatie is vormgegeven. 
 
Ik ga niet beweren dat het een filosofische exercitie is geweest (daarvoor was ik te druk met bellen en de organisatie van de beldag), maar het is goed om af en toe stil te staan bij dergelijke vraagstukken. Werk is een belangrijk onderdeel van identiteit. Als we in april de benodigde investeerders bij elkaar hebben om te overleven (we zijn al over de helft), dan weet ik dat een belangrijk onderdeel van mijn identiteit er nog is door de mensen die zich een filosofische beldag lang opsloten in een niet-filosofisch callcenter en daarmee een dag lang 'meetbaar en volgbaar' waren. Het resultaat van de dag? Meer dan 300 nieuwe investeerders in de filosofie.

Reacties