klik om een oordeel te geven!
Zondagavond keek ik naar een aflevering van de serie Licht op het Noorden, een vierluik van HUMAN en VPRO, waarin Stine Jensen op zoek gaat naar het echte Scandinavië. In de uitzending van afgelopen zondag deed Stine Zweden aan, om het Zweedse gelijkheidsideaal onder de loep te nemen. Ze bezocht een kinderdagverblijf, waar evenveel mannen als vrouwen (om precies te zijn: 14 mannen en 13 vrouwen) tijd doorbrachten met hun jonge kind, deed onderzoek naar seksuele gelijkheid in Zweden en bezocht de immigrantenwijk Husby, waar eerder dit jaar rellen uitbraken. Ze sprak daar over gelijkheid tussen allochtone en autochtone Zweden.
 
Helemaal verrassend is het niet, ontluisterend is het wel. Ook in gelijkheidsparadijs Zweden wordt – volgens één van de geïnterviewden – een Ahmed minder snel op een sollicitatiegesprek uitgenodigd dan een Anders, heeft (mede als gevolg daarvan) de helft van de bewoners in een achterstandswijk van Malmö geen baan en dreigt – wederom volgens één van de geïnterviewden – de tweedeling tussen allochtonen en autochtonen in het land opnieuw te escaleren in gewelddadigheden.
 
De eerder genoemde rellen in de wijk Husby zijn de zeldzame momenten waarop allochtoon en autochtoon Zweden (voor de meeste mensen overigens slechts door berichtgeving in de media) met elkaar in contact komen. De rest van de tijd hoeft de ander niet gezien te worden. Terecht worden er in de uitzending ook kanttekeningen geplaatst bij gelijkheid tussen autochtone Zweden, maar het is duidelijk dat het gemakkelijker is om progressief te zijn als de wind van achteren komt.
 
Aan het eind van de uitzending haalt Stine Oscar Wilde aan: ‘Geef een mens een masker en hij spreekt de waarheid.’ In Zweden bleven problemen lang onderbelicht, tot gemaskerde jongeren door auto’s in de brand te steken hun situatie heel even onder de aandacht wisten te brengen. In Nederland is migratie al veel langer onderwerp van debat. Of de toon van dat debat de juiste is, dat is een andere vraag. Volgens mij is het een goed onderwerp om tijdens de G8 te bespreken. 
 
De aflevering van Licht op het Noorden riep bij mij nog een vraag op. Welke problemen ontsnappen in Nederland door het masker van het alledaagse leven aan onze aandacht? Ik hoop dat deze onderwerpen tijdens de G8 van de Filosofie besproken zullen worden. 

Reacties