Baanbrekende filosofie

Tjebbe Venema, G8, Dennett, baanbrekende filosofie

klik om een oordeel te geven!
Steeds meer handelingen waar we voorheen levensvreugde uit haalden, worden overgenomen door machines. Bijvoorbeeld in de geneeskunde: computers, die met geavanceerde databases en algoritmes werken, zijn veel beter in het diagnostiseren van een patiënt en het voorschrijven van medicijnen dan een mens ooit zal zijn. Dat heeft grote invloed op het werk van de arts. De verantwoordelijkheid om goede (computergestuurde) zorg te leveren, ontslaat de dokter van taken die traditioneel gezien een belangrijk onderdeel van zijn of haar werk vormden. Het voorbeeld van de arts staat niet op zichzelf: veel meer beroepen worden in de kern geraakt door technologische veranderingen.

Volgens Daniel Dennett is dit een belangrijk onderwerp voor filosofen, die zelf (nog) niet vervangen zijn door computers. Vorige week spraken Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine) en ik hem in Groningen, waar hij voor Studium Generale een lezing verzorgde over zijn nieuwste boek Intuition Pumps and Other Tools for Thinking. Dennett, een fanatiek zeiler, geeft aan dat het geen zin meer heeft - anders dan alleen de uitdaging - om zélf te navigeren tijdens het varen. Een GPS is immers vele malen nauwkeuriger. Steeds meer handelingen en beroepen worden ambachten of kunsten. Dat heeft grote invloed op de levens van beoefenaren.

Dennett ziet die verschuiving in de beleving van werk als een belangrijk onderwerp om te bespreken tijdens de G8 van de Filosofie.  Andere onderwerpen waar de Amerikaan het graag over zou hebben zijn religie (specifiek: de rol van geloof in een steeds transparantere wereld) en ethiek. Volgens Dennett sluit de traditionele filosofische omgang met ethiek niet meer aan bij een tijd waarin ‘alles mogelijk is’.

Daarnaast heeft de denker een aanbeveling: nodig vooral ook filosofen uit die nog niet gevestigd zijn. Tijdens filosofie-conferenties die Dennett bezoekt, komen de baanbrekende, nieuwe ideeën vaak van denkers waar hij niet eerder van hoorde. Een punt dat we als organisatie van de G8 gaan overwegen. U kunt daarbij helpen! Draag op de website originele, onbekende denkers aan voor een baanbrekende G8. 

Reacties