Red de wereld, denk troep

G8, Slavoj Zizek, We Should Become More Artificial

klik om een oordeel te geven!
Waarom eigenlijk een filosofentop? En waarom zou ik me inzetten om die van de grond te krijgen? Over die twee vragen wil ik het hebben in mijn eerste blog over de G8 van de Filosofie.

Ik denk dat ik nog voor ik ook maar één filosoof echt begrepen had, bezig was met de vraag waar al dat denken eigenlijk goed voor is. Wat leert het ons – nu? Wat verandert het – hier? Wat ik van de filosofie verwacht, is dat het steeds weer de fundamenten onder ons bestaan vandaan slaat, dat het laat zien dat dingen net iets anders of ingewikkelder liggen of net iets anders in elkaars steken dan we denken. Niet zozeer omdat ik graag in verwarring gebracht word, maar omdat het een bittere noodzaak is in onze politiek verlamde en op een ecologische ramp afstevenende wereld. De belangrijkste vraag op het moment is volgens mij: hoe kan het dat we niets doen? Er zijn ongetwijfeld hersenwetenschappers, psychologen, politicologen of andersoortige wetenschappers die daar iets zinnigs over te zeggen hebben, maar het zijn de filosofen waar je het meest aan hebt. Bijvoorbeeld de Sloveense filosoof Slavoj Žižek, op het moment nummer vijf in de top acht.‘Dit is waar wij ons thuis moeten leren voelen’, zegt Žižek in het filmpje We Should Become More Artificial terwijl hij naar een vuilnisbelt wijst. Natuurlijk weten wij dat die troep niet op magische wijze verdwijnt,  zegt hij, maar op de een of andere manier vergeten we dat steeds. Dat blijkt deze week maar weer tijdens een andere belangrijke top, de IPCC-top van de klimaatwetenschappers. Als het IPCC-rapport iets duidelijk maakt, is dat wel dat het uit moet zijn met de scepsis, dat de mens een hand heeft in de opwarming van de aarde – punt uit! – en dat we iets moeten doen.  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat ik dan op het journaal hoor dat er getwijfeld wordt over of dit rapport wereldwijd tot handelen zal leiden? Je kunt dat wijten aan politiek machtsgedoe en tegenstrijdige belangen op globale schaal, maar Žižek komt met een veel spannender stelling: we kunnen ons de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is domweg  niet voorstellen. ‘In de psychoanalyse noemen we dat ontkenning, ik handel alsof ik het niet weet. Natuurlijk weten we dat de klimaatveranderingen catastrofaal zijn, maar wat zien we? Mooie bomen, zingende vogels. En hoewel ik weet dat alles in gevaar is, kan ik me simpelweg niet voorstellen dat alles vernietigd zou kunnen worden’. Daar moeten we volgens Žižek doorheen breken. Aan ecologen die de natuur verheerlijken en stellen dat we op zoek moeten naar een harmonie en balans hebben we niets. De natuur is net zo hard en vergeven van catastrofes als ‘wij’, stelt hij, we moeten gaan houden van de wereld zoals die is: de wereld van het afval en de artificialiteit. Het is net als echte liefde, die is ook niet gebaat bij idealisatie. ‘Echte ecologen houden hiervan’, zegt Žižek terwijl hij een laatste blik op de berg afval werpt.  

Troep denken dus. Dat is niet het eerste wat in je opkomt wanneer je je afvraagt hoe wij mensen kunnen voorkomen dat we een nog grotere zooi van onze aarde te maken. Dáár is de filosofie dus goed voor!  En daarom ga ik mij de komende zes maanden bezighouden met het organiseren van de G8 van de Filosofie.

Reacties

ik ben er niet mee eens dat het alleen maar de mens de schuld is van opwarming van de aarde voor een deel ja maar voor ander deel nee dat is vanuit de aarde zelf gedaan en die is nu ook bezig weer af te koelen want de aarde warmt niet op maar koelt af dit lukt dankzij vulkaanuitbarstingen als de aarde nu opwarmt dan hadden we allang een richting een tropisch klimaat moeten gaan en dat vind nog altijd niet plaats , ." Dat wil nog niet zeggen dat de mens niet roekeloos bezig is en er op uit is zichzelf te vernietigen .
Daarbij komt één dilemma Overbevolking dat moet stoppen er zou geen kwaad kunnen als er in sommige dorpen en geboortestop zou worden in gevoerd vooral bij arme dorpjes in india china rusland ect ect en ook in europa
zij zijn overbodig geworden in deze tijd van technologisch ontwikkeling .

jan-paul op 02-10-2013 om 12:33