Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Costica Bradatan

Costica Bradatan

Geboren

1971 Roemenië

Opleiding

Ph.D. Filosofie aan Universiteit Durham, Engeland

'Het leven heeft de dood nodig'

Costica Bradatan is verbonden aan Texas Tech University, en houdt zich bezig met de geschiedenis van de Westerse filosofie. Hij zoekt daarbij vaak bijzondere invalshoeken, zoals in het boek Sterven voor een idee. Filosoferen met gevaar voor eigen leven. Het is een geschiedschrijving aan de hand van filosofen die liever wilden sterven voor hun ideeën dan ze herroepen. Bradatan beschrijft onder meer leven en dood van Socrates, Hypatia, Giordano Bruno, Thomas More, en Jan Patocka. Niet alleen stierven zij voor hun ideeën, ze deden dat ook nog eens op een spectaculaire manier. Hun dood is op een bepaalde manier zelfs onderdeel geworden van hun werk; dat Socrates liever de gifbeker dronk dan Athene te verlaten – een optie die hem werd geboden door de rechters die hem schuldig achtte aan het ‘introduceren van nieuwe goden’ – valt niet los te zien van zijn liefde voor de waarheid, die niet te corrumperen viel.

Sterven voor een idee onderzoekt filosofen die zich verzetten door van hun eigen dood een waar spektakel te maken, dat ook hun onderdrukkers overleeft. Bradatan gaat daartoe ook te rade bij Ghandi en de Italiaanse filmmaker Passolini. 

Sterven

In dit dossier staan de visies van verschillende filosofen op de dood centraal. Kunnen we de dood ook vieren?

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.