Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Thema Maand van de Filosofie 2008: De stad

dinsdag 21 augustus 2007
Tijdens de Maand van de Filosofie in april 2008 staat 'de stad' centraal. Joep Dohmen, auteur van Tegen de onverschilligheid; pleidooi voor een moderne levenskunst, schrijft het jaarlijkse essay.


In 2008 leeft voor het eerst in de geschiedenis meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad - in Nederland is dat al sinds 2001 zo. Dit is niet zomaar een neutrale constatering; het is volgens de Verenigde Naties ook een verheugende ontwikkeling. De stad biedt immers de beste mogelijkheden voor economische groei, en de meeste kansen om te ontsnappen aan armoede en sociaal of politiek isolement, aldus een onlangs verschenen rapport van UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

Reden om in 2008 De stad tot thema van de Maand van de Filosofie uit te roepen. De mens is, aldus cultuurhistoricus Oswald Spengler, een 'stedenbouwend dier'. En dus, stelde hij 'is de wereldgeschiedenis de geschiedenis van de stadsmens'. In april 2008 zal er een Maand lang gefilosofeerd worden in de traditie van 'stadsdenkers'. Zoals Socrates die dagelijks op de markt in Athene doceerde, Walter Benjamin die de schoonheid beschreef van de stad (Parijs!), de straten en de winkels, en, recent, de stelling van Alain de Botton over het rechtstreekse verband tussen architectuur en geluk.

Het jaarlijkse essay is in 2008 van de hand van Joep Dohmen. Van Dohmen verscheen onlangs Tegen de onverschilligheid; pleidooi voor een moderne levenskunst en in 2002 de succesvolle bloemlezing Over levenskunst. De grote filosofen over het goede leven.  

Daan Roovers

Op 11 april 2008 vindt de Nacht van de Filosofie plaats in Felix Meritis, Amsterdam. Op 12 april is Dag van de Filosofie in Tilburg.


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.