Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Pierre Klossowski overleden

maandag 24 september 2001
De filosoof, schrijver en schilder Pierre Klossowski is op 12 augustus overleden in zijn geboortestad Parijs. Hij was net 96 geworden.

Klossowski werd in 1905 geboren uit een Poolse kunstenaarsfamilie. Hij was de broer van de schilder Balthus, die in februari dit jaar overleed. Klossowski werkte als essayist en vertaler en had de naam een onafhankelijk en tegendraads denker te zijn. In de salon van zijn ouders ontmoette hij Paul Valéry, André Gide en Rainer Maria Rilke, die een stempel drukten op zijn intellectuele ontwikkeling. Maar ook zijn studie theologie in Parijs, en zijn toetreding tot het beroemde Collège de Sociologie van de poststructuralistische beweging van Georges Bataille, Michel Leiris en Roger Caillois hadden invloed op zijn denken. In 1947 trad hij voor het eerst in de openbaarheid met zijn boek over Markies de Sade, Sade, mon Prochain. Zijn essays, tekeningen en romans, waaronder de trilogie Les lois de l’hospitalité, tonen dezelfde ‘pornologische’ interesse in de verboden liefde en erotiek. Maar ook de gangbare filosofie interesseerde hem en hij bracht vertalingen uit van werk van Benjamin, Hölderlin en Heidegger. Hij maakte als filosoof vooral naam met zijn boek Nietzsche et le cercle vicieux, waarin hij een zeer controversiële Nietzsche-interpretatie geeft.(Maaike Bos)


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.