Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Joodse filosoof gebukt onder antisemitisch protest

maandag 19 augustus 2013
 
‘Ik wil geen problemen veroorzaken’, licht de Pools-joodse filosoof Zygmunt Bauman zijn beslissing toe om af te zien van zijn eredoctoraat aan de Universiteit van Wroclaw/Breslau. Bauman wordt al weken belaagd met protesten van Poolse ultranationalisten. In juni dit jaar werd een lezing van hem aan dezelfde universiteit ruw verstoord door ruim 100 rechtse extremisten:
 

 
Twee maal eerder was Bauman slachtoffer van grootschalig antisemitisch geweld. Zo vlucht hij in 1939, als nazi-Duitsland Polen binnenvalt, naar de Sovjet-Unie. Enkele jaren later dient hij in het Poolse leger en maakt hij de verdrijving van de nazi’s mee. In 1967 laait het antisemitisme echter weer op in Polen, waardoor Bauman in 1969 zijn leerstoel verliest aan de universiteit.
 
In 1989 schrijft Bauman De moderne tijd en de Holocaust, een boek waarmee hij wereldwijde bekendheid verwerft. In zijn boek betoogt hij dat mensen weinig geleerd hebben van de Holocaust, omdat we de Holocaust buiten de normale gang van de geschiedenis hebben geplaatst. We beschouwen de Holocaust als een uitzondering, als iets dat eigenlijk niet bij de mens past. ‘Het is één keer gebeurd, maar zal nooit weer gebeuren.’ Bauman bestrijdt deze opvatting. De Holocaust was geen kortstondige waanzin, maar het resultaat van een unieke ontmoeting tussen gewone, algemene en normale maatschappelijke omstandigheden die vandaag de dag nog steeds aanwezig zijn.
 
Bauman verwijst naar genocides die vandaag de dag nog steeds plaatsvinden in verschillende delen van de wereld. Hiermee laat hij zien dat de Holocaust geen geval apart is. De drang om afwijkende mensen onschadelijk te maken is inherent aan de mens zelf. En juist daarom had de mens meer moeten leren van de Holocaust.

Meer weten over het werk van Bauman? Bekijk zijn lezing 'Lessons of the Holocaust' die hij in 2012 gaf aan de Radboud Universiteit Nijmegen of lees een interview in Historisch Nieuwsblad.

[update] Over de exacte reden van de protesten bestaat nog enige onduidelijkheid. De meeste bronnen bevestigen dat zowel de joodse als communistische achtergrond van Bauman aanleiding geeft tot protesten van rechtsextremisten. Ook zijn werk bij de militaire inlichtingendienst vlak na de Tweede Wereldoorlog zou een rol hebben gespeeld.

De protesten tegen Bauman namen de afgelopen weken toe. Vooral op internet ontstond een golf van haat tegen de joodse filosoof. Hoewel de universiteit niet van plan was te buigen voor de druk van de demonstrerende nationalisten, heeft Bauman uiteindelijk zelf besloten af te zien van zijn eretitel. 


Reacties

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.