Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Daniel Dennett week in Nederland

Alle evenementen rondom Amerikaanse filosoof op een rij

maandag 12 november 2012

De Amerikaanse filosoof Daniel Dennett is deze week in Nederland om de Erasmusprijs in ontvangst te nemen. Deze wordt hem toegekend 'vanwege zijn vermogen om het culturele belang van wetenschap en techniek naar een breed publiek te vertalen'. Dennett houdt zich bezig met onderzoek naar bewustzijn, vrije wil en evolutie van de geest en is een bekende atheïst. 

Naast de prijsuitreiking in het Paleis op de Dam zijn er verschillende andere evenementen georganiseerd waar de filosoof acte de présence zal geven.


Neurofilosofie

Zo gaat Dennett op donderdag 15 november in debat over religie, moraal en bewustzijn met leden van De Jonge Akademie, het platform voor jonge wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De volgende dag, vrijdag 16 november, wordt hij in filmmuseum EYE door UvA-hoogleraar Patricia Pisters geïnterviewd over film en neurofilosofie. Die avond zal hij in het Tropeninstituut wederom in debat gaan, ditmaal over zijn stelling dat alle scholen verplicht onderwijs zouden moeten aanbieden over wereldreligies.
 

Lawrence of Arabia

Op 17 november gaat in EYE de gerestaureerde versie van Dennetts keuzefilm, Lawrence of Arabia, in première. Aan de film zijn ook 21 minuten niet eerder vertoond beeldmateriaal toegevoegd. Op zondagochtend 18 november geeft Dennett ten slotte een lezing in Paradiso over het verschil tussen het wetenschappelijke beeld van de wereld, vol DNA, protonen en quarks, en de wereld zoals zij aan ons verschijnt, met kleuren, geuren, muziek en geld. 


Tentoonstelling

Ook zijn er naar aanleiding van de prijsuitreiking van 12 t/m 28 november twee tentoonstellingen te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Bij een van de tentoonstellingen worden op affiches filosofische vragen vereenvoudigd door het gebruik van infographics.


Documentaires 

Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt t/m 16 november door Dennett geselecteerde programma's uit. Te zien zijn onder andere het interview dat Wim Kayzer hem afnam voor de VPRO-serie Een schitterend ongeluk en Victim of the Brain, een film gebaseerd op Dennetts boek The Mind's I.  

Tom Bouwmeester


Reacties

Valère De Brabandere: Goed te horen dat u er al bent!

ronald op 30-11-2012 om 02:53

>>> Dennett houdt zich bezig met onderzoek naar bewustzijn, vrije wil en evolutie van de geest en is een bekende atheïst.>>>
-Zolang dergelijke onderzoekers naar bewustzijn en andere 'geest' het 'fenomenale' niet durven overstijgen en het transcendente aanvaarden, gaat men geen stap naderen in de 'kennis' van dit bewustzijn of andere 'wil' ...

Valère De Brabandere op 12-11-2012 om 02:53

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.