Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Opschudding na toekennen Adorno-prijs aan Judith Butler

dinsdag 4 september 2012Opschudding na toekennen Adorno-prijs aan Judith Butler
De toekenning van de Adorno-prijs aan de Amerikaanse filosofe Judith Butler heeft geleid tot verontwaardiging uit Joodse hoek. De prestigieuze prijs, vernoemd naar de Duits-Joodse denker Theodor Adorno (1903-1969), wordt iedere drie jaar door de stad Frankfurt uitgereikt aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan kunst en cultuur. Eerdere winnaars waren onder anderen Jacques Derrida en Jürgen Habermas. 

'Met het toekennen van de Theodor W. Adorno-prijs aan Judith Butler wordt een van de toonaangevende denkers van onze tijd geëerd,' staat op de site van de gemeente Frankfurt te lezen. Butler is beroemd geworden met haar onderzoek naar gender en identiteit, maar staat ook bekend om haar politieke activisme. Zo steunt ze bijvoorbeeld de organisatie Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), een Palestijns initiatief dat een boycot van Israël tot doel heeft.

Na de bekendmaking volgde dan ook kritiek van Joodse belangengroepen. Zij beschuldigen Butler van antisemitisme, onder meer vanwege opmerkingen die ze in het verleden over het Israëlische geweld tegen Palestijnen maakte. Ook zei ze ooit bewegingen als Hezbollah en Hamas als ‘sociale, progressieve bewegingen’ te zien aan de linkerkant van het politieke spectrum.

Kritiek verscheen onder meer in een opiniestuk op de website van The Jerusalem Post. Butler reageerde uitgebreid. Ze ontkent dat ze antisemitisch zou zijn en dat ze met Hezbollah en Hamas zou sympathiseren. Ook zegt Butler, zelf Joods, dat ze 'bij iedere stap in haar Joodse opvoeding heeft geleerd dat het niet acceptabel is om te zwijgen bij onrecht.' Daarna schrijft ze: 'Als de ene groep Joden een andere groep ervan beschuldigt "antisemitisch" te zijn, dan proberen zij het recht op het spreken uit naam van de Joden te monopoliseren. De beschuldiging van antisemitisme is daarom een dekmantel voor een conflict dat zich onderling tussen Joden afspeelt.'

De Adorno-prijs zal op 11 september worden uitgereikt. Het is de vraag of een internetpetitie tegen de toekenning aan Butler effect zal hebben.

Tom Bouwmeester


Reacties

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.