Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Rob Sweere en Plato: de ware werkelijkheid

Exposeert tijdens Interference in Breda t/m 8 juli

donderdag 21 juni 2012Rob Sweere en Plato: de ware werkelijkheid‘Op een brede verhoging staan acht houten objecten en ieder object kun je over je hoofd schuiven. Daarbij dwingt ieder object je te kijken in één bepaalde richting’, vertelt kunstenaar Rob Sweere over zijn werk voor Interference. ‘Je werkelijkheid verandert doordat je je concentreert op een  kijkrichting die je anders over het hoofd had kunnen zien’. Daarmee probeert Sweere mensen te bevrijden van een beperking van hun kijk op de wereld waarbij hij zich liet inspireren  door de allegorie van de grot van Plato.  Zijn werken zullen te zien zijn tijdens Interference in Breda dat geheel in het teken staat van de allegorie.

Deze allegorie vertelt over mensen die van jongs af aan opgesloten  en vastgeketend zitten in een grot. Zij hebben enkel en alleen zicht op een muur waarop schaduwen van andere mensen zichtbaar zijn. Wat zij daar zien is hun enige zichtbare werkelijkheid. Dit komt doordat zij geen enkele weet hebben van  wat zich buiten de grot bevindt. ‘Je eigen waarheid en werkelijkheid is slechts jouw eigen perceptie ervan’ zegt Sweere.

Plato had echter geen hoge dunk van kunst omdat het slechts afspiegelingen zouden zijn van de schaduwen in de grot. Sweere: ‘Ik ben het juist eens met Plato. In tegenstelling tot vele anderen kunstenaars ben ik niet bezig met het creëren van kunst in de vorm van objecten om naar te kijken, maar met het creëren van instrumenten en concentratiehulpmiddelen om deze dagelijkse werkelijkheid anders te ervaren. Zodra mensen mijn werk gebruiken hoop ik ze te bevrijden van hun eigen werkelijkheid door ze te dwingen in een andere richting te kijken.


Data en informatie:

Ontketening: Interference Breda, expositie t/m 8juli waaronder ook werken van Dyana Donck, Gerjanne van Zuilen en Paul van Osch.  Rob Sweere’s werk ‘INSTAMATIC’  is daarna nog te bezichtigen in het  Kröller-Müller museum op 14 en 28 juli. Meer info op: www.idfx.nl.

Djoeke Floor Bekkema 


Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.