Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Hobbes wilde Engelse Burgeroorlog beëindigen met dubieus plan

maandag 12 maart 2012Hobbes wilde Engelse Burgeroorlog beëindigen met dubieus plan

Om de bloedige Engelse Burgeroorlog te stoppen, heeft de filosoof Thomas Hobbes (1588-1679) een in ethisch opzicht dubieus plan bedacht. Dat blijkt uit een recent in de British Library ontdekt document, zo meldt de website LiveScience.

De vondst is ook opmerkelijk omdat Hobbes’ politieke filosofie, gebaseerd op een sociaal contract dat burgers afsluiten om een oorlog van allen tegen allen te voorkomen, volgens critici te abstract zou zijn. ‘Maar hier zie je hoe hij zijn handen vuilmaakt in real life politics’, zei de Britse Hobbes-kenner Noel Malcolm, geïnterviewd door LiveScience, over de vondst.

In de burgeroorlogen stonden koningsgezinden, onder wie Hobbes, en aanhangers van het parlement tegenover elkaar. Rond 1644 lanceerde Hobbes het plan om de Earl of Warwick, admiraal van de parlementaire vloot, te laten overlopen naar de royalisten. Waarschijnlijk kwam Hobbes hierop doordat hij de graaf persoonlijk kende. Beiden waren namelijk lid van de Virginia Company en de Somers Islands Company, die zich richtten op de exploitatie van overzeese gebieden. Hobbes stelde voor de graaf om te kopen door hem rijkdommen terug te geven die hij had verloren. Ook moesten de royalisten vrienden en verwanten van de graaf genade schenken en op andere manieren ter wille zijn. De marineofficieren en gewone zeelui zouden ook beloond worden en de graaf zou zelf nog een mooie titel krijgen. ‘Het is ironisch dat Hobbes in zijn politieke geschriften dit soort van omkoperij veroordeelde’, schrijft LiveScience.

Er zijn geen aanwijzingen dat de royalisten Hobbes’ idee direct hebben opgepakt. Er bestaan wel sterke aanwijzingen dat het niet levensvatbaar was. In 1648 probeerden de royalisten namelijk alsnog de graaf in te palmen toen die op het punt stand een zeeslag te leveren met de (kleinere) vloot van prins Charles. Hoewel zijn eigen broer inmiddels wel was overgelopen, weigerde de Earl of Warwick.

Maarten Meester

Hobbes’ brief verschijnt, met een analyse door Noel Malcolm, in The Historical Journal.


Reacties

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.