Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Trudy Dehue – De zachte kant van harde feiten


Trudy Dehue – De zachte kant van harde feiten

Verhalen zijn belangrijker dan feiten, want zelfs achter het hardste feit schuilt altijd een verhaal.
Wie wil onderzoeken hoeveel mensen in armoede leven, heeft eerst een definitie van armoede nodig. Wie wil testen of bepaalde pillen tegen depressie helpen, bepaalt tevoren wat als depressie telt. En wie een stoornis in hersenen of genen signaleert, heeft eerst uitgemaakt welke eigenschappen een stoornis moeten heten. Dan kun je als onderzoeker maar beter naar de verhalen luisteren, bijvoorbeeld van mensen die in armoede leven, die diep ongelukkig zijn, of met bijzondere eigenschappen leven. Want net zoals bij onze voedingsmiddelen hangt de kwaliteit van onze feiten af van de ingrediënten waaruit ze zijn samengesteld. En minstens zo zeer als ons voedsel bepalen onze feiten de kwaliteit van ons bestaan.
 
Trudy Dehue is hoogleraar wetenschapstheorie aan de Universiteit Groningen. Ze is het bekendst van haar boeken De Depressie-epidemie. Over de plicht het lot in eigen hand te nemen (2008) en Betere Mensen. Over gezondheid als keuze en koopwaar (2014). Momenteel werkt ze aan het schrijft ze aan een boek onder de werktitel: Van voor de geboorte tot na de dood. Over de zachte kant van harde feiten.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.