Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2005

Film: Maternale

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De emancipatie is niet klaar als vrouwen 'net als mannen' worden. Er moeten ook nieuwe beelden ontstaan over wie of wat vrouwen kunnen zijn, aldus de feministische filosofe Luce Irigaray. Haar hoofdwerk is in film verbeeld.

‘Zie je? Ik kan je nooit alleen laten… je bent een echt kind.’ De moeder speelt haar rol van de bezorgde moeder; de dochter speelt, aanvankelijk, mee. In de film Maternale (1978) toont de Italiaanse regisseuse Giovanna Gagliardo een symbiotische moeder-dochterrelatie, die vooral vorm krijgt door ‘voedingsincest’: de moeder dwingt de dochter, Carla, te eten (‘Je moet het opeten, dat is goed voor je.’) en in een fantasie deelt ze een slagroomtaart met haar dochter, aan een keurig, voor twee personen gedekte tafel.

Gagliardo liet zich bij het maken van de film inspireren door het werk van de feministische filosofe Luce Irigaray, die op Gagliardo’s verzoek een nawoord schreef bij de film. De film is meer dan een portret van een verstikkende relatie, hoewel het verhaal ook overtuigt als het verhaal van de moeder en haar dochter. Gagliardo toont – in extremis – het verhaal van elke vrouw of, voorzichtiger geformuleerd, van de gevaren die elke vrouw dreigen te verstikken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.