Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2005

Latour: ‘Politiek moet weer gaan over concrete zaken’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten Meester

Volgens Bruno Latour is de wetenschap zo succesvol, dat ook politiek steeds meer wordt gezien als een wetenschappelijk bedrijf. Politieke problemen kunnen worden opgelost door objectieve feiten en wetmatigheden. Dat is een misvatting, want achter de feiten schuilen belangen. Een pleidooi voor betrokken politiek – dingpolitiek, in de woorden van Latour. 

Hij hoopt dat mensen het over zijn werk zullen hebben als ‘een goede Latour ’87’ of ‘Latour ’94’, zei Bruno Latour (1947) eens. De denker komt uit een Bourgondisch wijngeslacht. Hoe zal ‘Latour 2005’ de boeken ingaan? Mogelijk zullen filosofen later spreken van een jaar met een rijk bouquet, een elegante smaak, een goede frisheid en een exotisch tintje. Helaas hebben kunstcritici het nu al over een mislukking.

Laten we maar met de filosofie beginnen. Dat exotische tintje komt door twee buitenlandse uitstapjes. Eén naar Karlsruhe, waar Latour de tentoonstelling Making Things Public heeft ingericht, die tot 3 oktober te bezoeken is. En één naar Nederland, waar hij aan de Universiteit van Amsterdam de Spinoza-lezingen heeft gegeven.
Overigens zijn er al heel wat exotische Latour-jaren geweest. Zo deed hij een voor zijn denken cruciale ervaring op in Afrika, in Ivoorkust, waar de toen net gepromoveerde, 26 jaar oude filosoof ging doceren aan het Technisch College. De studenten daar begrepen weinig van technische tekeningen. Logisch, want hun kenvermogen was nog nauwelijks ontwikkeld, zeiden Latours mededocenten. Ze verkeerden nog in de premoderne fase en konden het driedimensionale niet denken. Latour wilde daar niet aan en kwam met een andere verklaring: de leerlingen hadden moeite de tekeningen te begrijpen omdat ze de machines die je aan de hand daarvan kon maken nog nooit hadden gezien.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.