Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2020

Mag je kunst prijzen van gevallen helden?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Sinds #MeToo zijn veel artiesten van hun voetstuk gevallen. Mogen we nog wel van hun films en hun muziek genieten?

Onlangs zag ik de film Carnage (2011) van regisseur Roman Polański. Een even meesterlijke als ongemakkelijke kijkervaring, niet in de laatste plaats vanwege de reputatie van de regisseur. De oude Polański wordt al jarenlang beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik, door steeds meer – destijds – minderjarige vrouwen. Intussen blijft hij nieuwe films maken. En met succes: begin dit jaar won Polański’s laatste film J’accuse verscheidene prijzen. Daarop brak een storm van kritiek los: filmtheaters die J’accuse draaiden werden beklad en het voltallige bestuur van de Franse César Académie stapte op. In het #MeToo-tijdperk komt een jury er niet zomaar mee weg om een omstreden artiest te eren, hoe goed zijn werk ook is. Strijdbare #MeToo-acti-visten zullen de mouwen opstropen. Hebben zij gelijk? Mag je de kunst van gevallen helden nog prijzen?
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.