Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2020

Tussen saaiheid en ascese

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

De wereld om ons heen vraagt voortdurend om een reactie. Gezin en werk, en niet te vergeten talloze apps, trekken voortdurend aandacht. Hoe vinden we weer rust en concentratie? Hoe verliezen we onze angst voor de stilte?

Op de dag dat ik dit schrijf, heb ik twee maanden geen alcohol gedronken. Ik was een stevige drinker en dronk bijna elke dag. Een fles wijn was zo leeg. Er zijn online vele juichverhalen te vinden overstoppen met alcohol: je voelt je fitter, je slaapt beter, je bent helderder et cetera. Mocht u dezelfde stap overwegen als ik, dan kan ik u verzekeren dat dit allemaal waar is. Toch zijn er, althans voor mij, ook moeilijke kanten aan stoppen. Ik merk hoe indringend de wereld eigenlijk om aandacht vraagt. En hoe moeilijk het is om die oprecht te geven.

Dat alcohol en aandacht niet samengaan is bekend. Daarom vormen bijvoorbeeld drank en autorijden geen goede combinatie. Dat heeft uiteraard een fysieke oorzaak: alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Het brein vertraagt, met alle gevolgen voor hoe we tijd en ruimte registreren. Tijd en ruimte duiden we in onderscheidingen: hier of daar, nu of straks. Maar naarmate we de daartoe noodzakelijke zintuiglijke prikkels minder snel verwerken, vloeit alles in elkaar over. Momenten rekken uit tot een eeuwig nu, en ruimte tot een eindeloos hier. De grens tussen de dronkaard en de wereld vervaagt. Dat vergt overigens niet eens veel drank. De drinker die dagelijks zijn roesje nodig heeft van enkele glazen, merkt het al. Het roesje is precies die tijdelijke vervaging van ruimte en tijd. Een van de veelgehoorde effecten van stoppen met drinken is ‘dat je zoveel tijd overhebt’. Het nu is niet langer eeuwig, maar in een oogwenk voorbij. De vraag is alleen wat je met de rest van de avond moet aanvangen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.