Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2020

De deugd van daadkracht

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Geertje Dekkers

De Italiaanse denker Niccolò Machiavelli beschreef hoe leiders zich gedragen, en niet wat ze zouden moeten doen. Politiek en moraal gaan niet altijd samen.

Saai was het niet, rond 1500 in Florence. Als er geen oorlog was, werd er wel een coup beraamd, zette boeteprediker Savonarola de stad op z’n kop of werden de burgers getroffen door de pest. In die wisselvallige wereld groeide Niccolò Machiavelli op, zette hij stappen in de politiek, en schreef hij zijn beroemde boek Il principe (De heerser) en het minder bekende, maar even belangrijke Discorsi.

Die werken zijn te lezen als een zoektocht naar politieke rust. Of, beter geformuleerd: naar een aanpak die voortdurende dreigingen en veranderingen kan weerstaan – naar een bewind dat zelfs in roerig Italië van de Renaissance overeind kon blijven.

Tijdens die zoektocht haalde Machiavelli zijn inspiratie uit Romeinse schrijvers als Cicero en Livius, die hij in zijn jeugd had leren kennen. Want toen hij in 1469 in een verarmde adellijke familie werd geboren, wemelde het in Florence van de renaissancedenkers. Daardoor stond zijn opleiding in het teken van het ‘humanisme’, de geleerde beweging die draaide om klassieke teksten. Al vanaf zijn zevende kreeg hij Latijnse les en zijn hele jeugd lang las hij teksten van de grote Romeinse schrijvers. Die werden zijn bakens in zijn verkenning van politieke systemen.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.