Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2020

Drie boekrecensies: democratie, sneakers en denken met dieren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Rob Hartmans, Menno de Bree en Simon Gusman

Nieuwe kansen voor de democratie

Jonge filosofen, historici, politicologen, psychologen en communicatiewetenschappers buigen zich over de vraag of nieuwe technologie de waarheid in onze democratie bedreigt. Er gloort hoop op het internet.

 

Nepnieuws, alternatieve feiten, internettrollen, filterbubbels, echokamers, gepersonaliseerde informatie, micro-targeting, post-truth – als het gaat over de invloed van digitale platforms op politiek en samenleving wordt er vaak een zorgelijke toon aangeslagen. 

Geheel onterecht is dat niet, want maar al te vaak is gebleken dat grote tech-bedrijven en politici er niet voor terugdeinzen om ons te manipuleren. Maar is dat wel het hele verhaal? Hebben eerdere technologische revoluties – de boekdrukkunst en de komst van de tv – niet ook tot grote verschuivingen in de informatievoorziening en het gedrag van mensen geleid? Wordt ‘de waarheid’ zo sterk bedreigd? Biedt de digitale revolutie niet tevens kansen voor de democratie?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.