Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2020

Moet ik me schamen of mag ik vliegen?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Als één individu besluit niet te vliegen, maakt dat op wereldschaal geen verschil. Is het dan toch zinvol om je vlieggedrag te veranderen?

Tegenwoordig onderschrijven de meeste Nederlanders de wetenschappelijke consensus: het klimaat warmt op door de menselijke uitstoot van broeikasgassen en die opwarming brengt grote gevaren met zich mee, vooral voor toekomstige generaties.

Maar ook onder mensen die global warming serieus nemen bestaan verschillende opvattingen over de oplossing van dit immense probleem. Een van de twistpunten betreft de schaal van handelen. Als we als wereldgemeenschap onze CO2-uitstoot snel verminderen, dan kunnen we de gevaren van klimaatopwarming beperken. Maar hoeveel bereiken we met een energietransitie op nationale schaal?

En wat te denken van individuele gedragsveranderingen? Als je als individu minder vliegt of besluit helemaal niet meer in het vliegtuigte stappen, heeft het geen noemenswaardige invloed op de mondiale CO2-uitstoot. Heeft het dan wel zin om ermee te stoppen?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.