Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2020

Wetenschap van de harde mening

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Wetenschappelijk onderzoek wordt vaak in twijfel getrokken. Is wetenschap inderdaad maar een mening? Denker des Vaderlands Daan Roovers reconstrueert de status van onze kennis en ziet dat wetenschap niet langer de onthuller is van de waarheid, maar de onderbouwing van een opvatting.

De Franse filosoof Alain Badiou stelde in 2006 in Filosofie Magazine dat er sinds de val van de Muur nog maar één waarheid bestaat: zij spreekt Engels en rekent in dollars. We moeten, aldus Badiou, dringend op zoek naar ‘andere waarheden’. Trump was nog een zakenman, van fake news had nog niemand gehoord en de scepsis ten aanzien van de wetenschap zag niemand nog aankomen.

Badiou doelde met die ene waarheid op de dominantie van het westerse kapitalisme, en die is na al die jaren nog vrijwel altijd onaangetast, maar een zoektocht naar een nieuwe politiek zou je anno 2020 toch niet meer formuleren als het zoeken naar een ‘andere waarheid’. Alternative facts vormen juist onze politieke splijtzwam, en post-truth is sinds 2016 het nieuwe referentiepunt. Nu is de verhouding tussen politiek en waarheid altijd al gespannen geweest – dat begint bij Plato, schrijft Hannah Arendt in haar essay Truth & politics. Maar het wantrouwen ten aanzien van de wetenschap komt onverwacht en heeft snel voet aan de grond gekregen. Of het nu om opwarming van de aarde gaat, het nut van vaccineren of om modellen van het RIVM, resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden steeds vaker in twijfel getrokken. Is wetenschap niet ook maar een mening? Hoe kon dit zo snel gebeuren? En welke rol speelt de ontwikkeling van internet en de digitale revolutie hierin?
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.