Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2020

Wapenwedloop met de feiten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Simon
filosoof, publicist

Nieuwsmedia proberen met factchecken het vertrouwen te winnen van het publiek. Toch wordt het gezag van de boodschapper er niet groter op. Het ontbreekt niet aan feiten, maar aan autoriteiten.

‘Hoe groot ook het valse weefsel dat de ervaren leugenaar in de aanbieding heeft, het zal, ook al laat de leugenaar zich door computers bijstaan, nooit groot genoeg zijn om het onmetelijke van de feitelijke orde te bedekken.’ Dit concludeerde Hannah Arendt in het essay Liegen in de politiek (1972), dat ze schreef naar aanleiding van The Pentagon Papers – een geheim rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie over de politieke en militaire inmenging van de VS in Vietnam, dat in juni 1971 uitlekte.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.