Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2020

Voorwoord: Dwarsdenken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Annemarie Lavèn

Een filosofisch rebel herken je niet aan zijn of haar kleding. Sterker nog, de figuren die de filosofie echt op haar kop hebben gezet zijn slaapverwekkend normaal. Aldus Ger Groot, die in zijn openingsessay van dit nummer prachtig schetst hoe radicale denkers, al dan niet alternatief gekleed, door hun explosieve ideeën breken door de sluimer van continuïteit. Een sterk begin van het dossier in dit nummer over rebellen en dwarsdenkers, waarmee we aansluiten bij het thema van de Boekenweek van dit jaar.

Hans Achterhuis keert terug naar zijn oude liefde Albert Camus. Openhartig vertelt hij hoe hij, toen hij ruim vijftig jaar geleden promoveerde op deze baanbrekende denker, weinig oog had voor Camus’ inzichten dat opstand zich juist in kunst laat waarnemen. Camus’ denken was mild van aard en Achterhuis vermoedt dat daardoor zijn boek De mens in opstand geen grote verzetsbeweging op gang heeft gebracht. Het duurde zelfs tot 2004 voordat de eerste integrale Nederlandse vertaling überhaupt op de markt kwam.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.