Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2020

‘Eichmann was geen dom ambtenaartje dat bevelen uitvoerde’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Filosoof en jurist Klaas Rozemond meent dat onze ideeën over het kwaad een update nodig hebben. Dat laat hij zien aan de hand van de beroemde strafzaak tegen Adolf Eichmann en de analyse daarvan door Hannah Arendt. ‘Niet het morele bewustzijn van de dader, maar het oordeel van rechter en toeschouwers bepaalt of iets kwaad is of niet.’

De ‘banaliteit van het kwaad’ werd een gevleugeld begrip nadat Hannah Arendt het meedogenloze handelen van Adolf Eichmann had gekenschetst als een gedachteloze uitvoering van regels. Eichmann was als nazitopman verantwoordelijk voor de deportatie van Joden in Duitsland en het bezette Europa. Na de oorlog vluchtte hij naar Argentinië. In 1960 ontvoerde de Israëlische Mossad hem naar Jeruzalem, waar een geruchtmakend proces volgde dat eindigde met zijn executie. In zijn boek Het menselijke kwaad verdiept Klaas Rozemond zich opnieuw in het proces tegen Eichmann en in de ideeën van Arendt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.