Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2020

Terreur van het geluk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Rob Hartmans

Alleen losers zijn ongelukkig, en wie verdriet heeft, moet zo snel mogelijk op de been worden geholpen. Die hedendaagse houding is een grote vergissing.

Nadat mijn vrouw als gevolg van een slopende ziekte was overleden, vroegen verschillende mensen of ik geen behoefte had aan professionele hulp. Ook hoorde ik dat er gemeenten zijn die de partners van overleden inwoners aanbieden om deel te nemen aan gesprekssessies met lotgenoten. Nu wil ik niet stoer doen, of ongevoelig lijken, en dus wil ik geenszins suggereren dat ik het verdriet – na een bijzonder gelukkige relatie van 35 jaar – helemaal in mijn eentje kan verwerken. Niettemin krijg ik toch de indruk dat het – ongetwijfeld goedbedoelde – advies om een therapeut te zoeken wel heel typerend is voor onze huidige cultuur: je hebt een probleem, dus gaan we op zoek naar een oplossing; je hebt pijn, dus je grijpt naar een pijnstiller. Maar voor mijn probleem is geen oplossing en aan de pijn valt niets te doen. Het enige wat erop zit is het gemis te voelen, het verdriet de ruimte te geven, het te delen met mijn dierbaren, en het leven weer op te pakken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.